Detektivka jinak
Legendre, Claire: Making of

Detektivka jinak

Kniha zaujme nejen originálním dějem a místy až příliš realistickými popisy morbidních scén, ale i neobvyklou výstavbou textu.

Mladá francouzská spisovatelka Claire Legendre (nar. 1979), mj. autorka románu L’Écorchée vive (2009), již v sedmnácti letech slavila úspěchy se svými detektivními příběhy. Kniha Making of (1999) je její prvotina a autorka v ní své bohaté zkušenosti s detektivním žánrem nepochybně zúročila.

Ambiciózní novinář Sebastian B. se vydává do New Yorku, aby udělal interview s kontroverzním filmařem Caïnem Shoeshinem. Během návštěv u něj bytě se však o jeho životě dozvídá více, než sám původně chtěl. Zvrhlý a nevyzpytatelný narkoman pracuje na novém filmu, co navždy změní život nejen jeho přátelům, kteří se na natáčení podílejí, ale i francouzskému novináři, jenž se pokouší rozluštit záhadu přísně střeženého pokoje, kde se skrývá klíč k pochopení celé Shoeshinovy osobnosti a jeho originální filmové tvorby.

Děj románu se odehrává v New Yorku, v Rakousku a ve Francii. Shoeshinův film, natočený v Americe i v Evropě, je představen na festivalu v Cannes a publikum je opět šokováno. Nejvíce však Sebastian B., který se promítání zúčastní, a jeho zvědavost tak dostane nový impuls. Setkává se s filmařovými známými, kteří prostřednictvím svého vyprávění doplňují chybějící informace o průběhu natáčení, a tím i o zločinu, kterého se při tvorbě filmu Shoeshine dopustil. Najde nakonec novinář odvahu zveřejnit výsledky svého pátrání?

Kapitoly jsou střídavě vyprávěny různými postavami, jejichž osud je spjat se Shoeshinem. Dozvídáme se tak o životech hereček, Caïnovy manželky či bývalé mladé prostitutky, která u filmaře bydlí. Děj není podán chronologicky, na stejné události nahlížíme z různých úhlů, příběhy se vzájemně prolínají a doplňují. S vypravěči se mění i způsob vyjadřování, v kontrastu se spisovným jazykem novináře se setkáváme s postavami, které mluví slangem či vulgárně.

Příběh zdánlivě připomíná detektivní román, pojetí se však zcela liší od formy, na niž jsme zvyklí. Kniha tedy zaujme nejen originálním dějem a místy až příliš realistickými popisy morbidních scén, ale i neobvyklou výstavbou textu. Zpočátku se sice čtenář může cítit zmatený, ale po několika kapitolách si autorčinu originální variaci detektivky bezpochyby zamiluje.

Recenze

Kniha:

Editions Hors commerce, Paris, 1998, 130 s.; J'ai lu, Paris, 2000, 125 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse