Falzifikátoři
Bello, Antoine: Falzifikátoři

Falzifikátoři

Antoine Bello je pro českého čtenáře novinkou a jeho román Falzifikátoři patří mezi oddechové knihy ideální na prázdniny. I když autor poukazuje na některé více či méně znepokojivé skutečnosti dnešního moderního světa, nenutí nás věci domýšlet, a vlastně ani moc přemýšlet.

Kniha Antoina Bella Falzifikátoři vyšla v českém překladu Alana Beguivina roku 2013. Její francouzské vydání z roku 2007 (Les falsificateurs) záhy doplnil titul Les Éclaireurs (2009), který je v těchto dnech již na českém knižním trhu dostupný také: nakladatelství Kniha Zlín ho nabízí opět v Beguivinově překladu pod názvem Průzkumníci.

Antoine Bello je francouzsko-americký spisovatel a podnikatel, žijící v New Yorku. Narodil se roku 1970 v Bostonu francouzským rodičům. Vystudoval obchodní management na prestižní škole Hautes Etudes Commerciales (HEC) v Paříži. Mimo Francii a USA pobýval i v Japonsku a Švédsku. V současnosti stojí v čele prosperující nadnárodní společnosti Ubiqus, na jejímž založení se podílel. Tento úspěšný spisovatel, sám neúnavný čtenář, vydal již několik knih, které mu přinesly několik prestižních literárních ocenění. Psal od raného věku, avšak do širšího čtenářského povědomí se dostal až roku 1996, kdy v nakladatelství Gallimard vyšla jeho povídková sbírka Les funambules. Bellův první román Eloge de la pièce manquante publikovaný o dva roky později (tj. 1998) byl přijat s ovacemi čtenáři i kritikou. Jeho poslední počin je z roku 2014, jde o knihu Roman américain.

Román Falzifikátoři přináší zajímavý spisovatelský koktejl. Snoubí se v něm chuť fantazie s detektivní zápletkou a cortázarovskou hravostí. Hlavním hrdinou je Sliv Dartunghuver, čerstvý absolvent Univerzity v Reykjavíku, který hledá zaměstnání. Nakonec začne pracovat pro společnost zabývající se vypracováváním environmentálních studií. Když odjede v rámci svého prvního projektu na Aljašku, zjistí, že je něco jinak, než by mělo být. Co ty chyby v závěrečné projektové zprávě? Opravil je, ale šéf Gunnar k jeho opravám nepřihlédl. Teprve po návratu do Reykjavíku mu Gunnar pootevře dveře, aby nahlédl do jiného světa, do světa tajné organizace KFR alias Konsorcium pro falzifikaci reality. Co je tento spolek zač? Vejde Sliv do světa falzifikátorských es? Zvítězí jeho touha po hře, nebo smysl pro čest a poctivost?

Antoine Bello patří k dobrým vypravěčům. Silou knihy je její příběh, zápletky, vývoj linie každé z postav a hra. Autor si hraje se svými postavami, s fakty, s imaginací a v neposlední řadě právě se čtenářem, který na tuto hru samovolně přistupuje. Bello staví čtenáře do stejné pozice jako hlavního hrdinu a nechává ho, aby se s ním identifikoval. Oba tak vše odhalují společně. Čtenáře stejně jako hlavního hrdinu žene vpřed zvědavost a chuť přijít všemu na kloub, dostat odpovědi na své otázky.

Z hlediska kompozičního je román rozčleněn do tří částí podle místa, kde se děj odehrává. Kapitoly mají optimální délku a lze je rozdělit do dvou typů – dynamické a statické. V dynamických kapitolách se čtenář se Slivem posouvá v příběhu vpřed. Dojem pohybu je podpořen častými dialogy, které jsou čtivé, přestože působí mnohdy poněkud knižně. Statické kapitoly jsou vystavěny na fabulaci, jejich „autorem“ je vždy některá z postav knihy. Obsahují vyprávěcí a popisné pasáže a připomínají scénář. Jazyk románu ničím nevybočuje – nezaujme ani neurazí. Dílo je psáno spisovně, pro oživení se objevují i hovorové výrazy, které zejména v dialozích navozují dojem mluvenosti. Jazyk ozvláštňují i nápadité neologismy pojmenovávající vyfabulované skutečnosti. Větná stavba je nekomplikovaná, což čtenáři umožňuje příběh snadno pochopit a vnořit se do něj.

Román patří mezi oddechové, „prázdninové“ knihy. Není třeba přemýšlet nad skrytými narážkami, odkazy a myšlenkami, ačkoli autor v příběhu poukazuje na některé více či méně znepokojivé skutečnosti dnešního moderního světa. Celým dílem se táhne leitmotiv snadné manipulace s lidmi, otázka důvěřivosti. Náročnějšímu čtenáři by se kniha mohla jevit jako nezajímavá, nebo dokonce bez nápadu, naopak čtenář milující příběh ocení originalitu vyprávění plného napětí, jeho lehkost a čtivost.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Alan Beguivin, Kniha Zlín, Zlín, 2013, 418 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse