Pohádka v secesních kulisách
Maňák, Vratislav: Muž z hodin

Pohádka v secesních kulisách

Pohádkový příběh Vratislava Maňáka Muž z hodin aneb Proč se na podzim mění čas v podtitulu prozrazuje svoji pointu. Avšak vyprávění, odehrávající se v kulisách starého Rakouska, strhuje čtenáře spíše barvitostí a nezvyklými rekvizitami než dramatičností děje, takže to ani příliš nevadí.

Publikace je na přebalu označena jako jeden z prvních českých příspěvků k žánru steampunk. Tato zbytečná kategorizace však knize škodí, neboť může vyvolat očekávání, jež nebudou naplněna. Okouzlení secesí, originální vynálezy otce Šíny jako lůžkovadlo či padáková sukně, ba ani ožívající telefonní budka ještě z knihy steampunkové dílo neudělají. K tomu schází důkladnější propracování alternativního časoprostoru a vrstevnatější příběh.

Ten je vystavěn na ryze pohádkové polaritě dobra a zla, kterou odráží i volba jmen jednotlivých postav. Poctivý hodinář s příznačným jménem Weiss bojuje o svoji existenci se záhadným přistěhovalcem Finsterem. Důležitou úlohu v jejich souboji sehraje osmiletá Lenka, vlastně Lena, neboť o její odvaze a vyspělosti vypovídá odmítání dětských zdrobnělin. Konflikt mezi dvěma hodináři je svárem mezi řemeslnou důkladností a ornamentálností secese na jedné straně a mezi modernismem, který si vybírá svou daň za zjednodušení v nižší kvalitě, na straně druhé. Jelikož role jsou od samého počátku jasně rozdány, jediným tajemstvím zůstává motivace jednání temného Finstera. Ta nápadně upomíná na film Adéla ještě nevečeřela, neboť i zde je padouch poháněn myšlenkou na pomstu někdejšímu učiteli, který ranil jeho sebevědomí.

Z Maňákova příběhu je cítit vypravěčská radost. Jeho silnou stránkou není konstrukce zápletky, nýbrž rozvíjení detailů, jejichž prostřednictvím autor neotřele charakterizuje prostředí a postavy. Vynálezcova manželka a Lenčina matka Ludovika, která se zajímá o politické dění, na svět se dívá skrze lorňon a nosí výhradně staromódní oblečení, je s blahosklonným přehlížením vlastní nepořádnosti přímo ukázkovým příkladem bourání genderového stereotypu v literatuře pro děti.

Důležitý podíl na vyznění knihy mají ilustrace a grafická úprava Juraje Horvátha. Střídmá modro-hnědá barevnost zaručuje žádaný retro nádech, avšak jasný blankytný odstín i volba písma zároveň přiznávají, že jde o současnou knihu. V ilustracích, které se váží k textu, se funkčně objevují motivy starých reklam.

Muž z hodin má sice daleko k žánrovému novátorství, ale to nesnižuje jeho čtenářskou přitažlivost. Příběh o tom, proč se na podzim mění čas, lze mladším dětem doporučit především na prodloužený podzimní víkend, kdy mohou hodinu propůjčenou navíc posunem času věnovat právě bezstarostné četbě.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2014, 80 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse