Detektivka z doby před stvořením světa
Gaiman, Neil: Vražedná tajemství a další příběhy

Detektivka z doby před stvořením světa

Pětice komiksových povídek podle scénářů Neila Gaimana potvrzuje autorovu záviděníhodnou schopnost přenášet mytologické příběhy a motivy do kulis současnosti. Každý z trojice ilustrátorů se s nimi vypořádal po svém a každý velmi působivě.

Pod názvem Vražedná tajemství a další příběhy se skrývá unikátní kompilace pěti komiksových příběhů z pera Neila Gaimana. V originále vyšly všechny samostatně, co se týče českého překladu, povídky CenaDcera sov publikoval dnes již zaniklý časopis Crew2 v číslech 47 a 49. Pro příznivce největšího českého komiksového vydavatelství tak soubor bude nový jen ze tří pětin, nutno ovšem podotknout, že ony zbylé tři premiérové překlady patří k těm zajímavějším.

Možná trochu netakticky otevírá knihu nejdelší a také nejvydařenější příběh, podle nějž dostal soubor název. V podstatě se jedná o detektivku z časů (dá-li se tento termín vůbec použít) předcházejících stvoření světa. Bezejmenný vypravěč vzpomíná na deset let staré setkání, jež se odehrálo ve „Městě andělů“ (Los Angeles). Po návštěvě ženy, do níž se tehdy zamiloval, potkává v nočních ulicích podivného muže jménem Raguel. Ten se představí jako jeden z prvních andělů a popisuje, jak došlo ve Stříbrném městě k první vraždě a následně i Luciferově pádu.

Dvě umně propojené roviny vyprávění nemohou být kontrastnější – původní město andělů je krásné, harmonické a prosvícené, zatímco Los Angeles jako jeho „padlá“ verze přetéká špínou, hlukem a temnotou. Toto sdělení čtenářům s přehledem podává P. Craig Russell, který už s Gaimanem v minulosti vícekrát spolupracoval (Sandman: Lovci snů). Chtě nechtě však v rámci jeho stylu nejvíce poutá pozornost především vykreslení andělů. Ačkoli ti jsou popsáni jako bezpohlavní bytosti, jejich podoba a interakce jsou silně homoerotické, za čímž stojí s největší pravděpodobností výtvarníkova homosexualita. Russellova interpretace je sama o sobě zcela v pořádku, nabízí se jen otázka, do jaké míry je jeho pojetí shodné s původním Gaimanovým. Jinak jsou Vražedná tajemství příběh s nejsilnějším dějem a citlivě ukočírovaným rozuzlením, které jen potvrzuje dávno známou pravdu, že Gaiman je mistr nenásilného míšení mytických příběhů a současnosti.

Další dva příběhy jsou spojeny v jeden celek s názvem Stvoření noci (nic proti tomu, ale příběhy by si zasloužily vloženou prázdnou stranu – jeden končící se dost nevzhledně přelévá do druhého počínajícího). Oba dva se zaobírají nadpřirozenými rolemi zvířat, v jednom případě koček, v druhém sov. Půvab jim rozhodně nechybí, ale v porovnání s první povídkou působí jen jako hříčky pro radost scenáristovu. To naštěstí vyvažuje Michael Zulli (rovněž se podílel na Sandmanovi) svojí vypjatou realistickou kresbou, jíž se zcela odlišuje od Russella. Tohoto stylu se drží i ve svém třetím příběhu Fakta v případu zmizení slečny Finchové, okouzlující hříčce z prostředí bizarního béčkového cirkusu, který probudí v zúčastněných surovou podobu lidských pudů, sahajících až do dávného pravěku.

Pátý příběh, Harlekýnův Valentýn, ilustroval opět velice osobitě John Bolton. I tento umělec už s Gaimanem spolupracoval, namátkou třeba na tvorbě komiksu The Books of Magic či dokumentu A Short Film About John Bolton. V případě Harlekýnova Valentýnu vsadil na techniku fotorealismu, kterou za svou kariéru už mnohokrát použil. V kombinaci s potměšilým tónem hlavní postavy působí jeho sadisticky kýčovitá kresba velice příjemné utrpení, které někteří docení možná až po přečtení dodatku ohledně harlekýnského motivu. Tak jako tak se v této povídce opět vynořuje Gaimanova obratnost při vedení příběhu a čtenář může jen žasnout, s jakou lehkostí ho britský autor posouvá vyprávěním.

Vražedná tajemství a další příběhy jsou nádherně zpracovaný sborník pěti povídek, jež se pohromadě sešly úplně poprvé. Určitě ji ocení nejen Gaimanovi příznivci, neboť kniha je sympaticky vyvážena na hranici mezi suverénním vyprávěním silných příběhů a fantaskní emotivitou. Zcela odlišné a vždy zdařilé pojetí tří výtvarníků jí dodává na výjimečnosti a vytváří z ní svého druhu umělecký artefakt.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Neil Gaiman, John Bolton, P. Craig Russell, Michael Zulli: Vražedná tajemství a další příběhy. Přel. Petr Kotrle, Crew, Praha, 2016, 196 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse