Nesbø seznamuje své postavy přes Tinder
Nesbø, Jo: Žízeň

Nesbø seznamuje své postavy přes Tinder

Když už to vypadá, že se Harry Hole v spokojeném manželství začne nudit, přijde stín minulosti, kterému je nutné se postavit. Jo Nesbø v jedenáctém dílu kultovní série opět předvádí své umění – provokuje, přehání, tahá nás za nos a míchá krev s citrónem. Kdo by odolal?

Manažeři mobilní seznamky Tinder nejspíš nevědí, jestli se mají radovat, nebo si rvát vlasy. V jedenáctém díle ze série o vyšetřovateli Harry Holeovi od norského spisovatele Joa Nesbøho totiž hraje Tinder zásadní roli a běžný čtenář si z knihy odnese dva klíčové poznatky. První: aplikaci Tinder dnes používá úplně každý včetně atraktivní vrchní vyšetřovatelky Katrin a prakticky nikdo už se neseznamuje jinak. Druhý poznatek je pak zajímavý zejména pro ženy: když si přes Tinder domluvíte rande s neznámým mužem, hrozí vám, že narazíte na sadistického vampýristu, který vám pomocí speciálního železného chrupu překousne průdušnici, vaši krev si smíchá s citrónem a vypije.

O tom, zda jedenáctý díl s názvem Žízeň (Tørst, nor. 2017) vznikne, se dlouho jenom spekulovalo. Sám autor se vyjadřoval vyhýbavě a v rozhovorech přiznával, že neví, jestli má v sérii vůbec pokračovat. Příběh se zdál být uzavřený: na konci předchozí Policie se Harry konečně ožení se svou životní láskou Ráchel a jeho štěstí, zdá se, nic nestojí v cestě. Nakonec však spisovatel podlehl naléhání svých fanoušků a ti se jedenácté holeovky po čtyřech letech přece jenom dočkali.

Harry Hole v Žízni čelí nezvyklé životní situaci: nic mu nechybí. Je živoucí legendou policejního sboru, alkoholismus dávno překonal, má krásnou ženu a nevlastního syna, se kterým si výborně rozumí, přednáší na vysoké škole, bydlí ve vile nad Oslem a jediné, čím se musí reálně zabývat, jsou nemravné návrhy znuděné sousedky. Přesto se nad Harrym vznáší stín. Spokojený život pro něj není. Jak sám říká: raději se topit ve studené vodě než kráčet po zamrzlé hladině a čekat, kdy se led proboří. A on se samozřejmě proboří: Valentin Gjertsen, démonický vrah, který v Policii uprchl z vězení a následně obtěžoval dospívající dceru Harryho přítele, psychologa Ståle Auneho, je totiž stále na útěku. Vzpomínáte?

Děj románů Joa Nesbøho nelze brát smrtelně vážně. Na to jsou postavy příliš schematické, zápletky nepravděpodobné a emoce lacině přepjaté. Autor si je toho však vědom a v každém dalším díle je to patrnější: dělá si legraci sám ze sebe i ze čtenáře, do akčních scén přidává zcizující dialogy, rozmisťuje drobné vtípky. Ať si totiž Ladislav Nagy na serveru Aktuálně.cz říká, co chce, nevěrohodnost není Nesbøho slabina, nýbrž hlavní přednost. Obchodní značka. Nesbøho cílem není psát psychologicky propracovanou, uvěřitelnou krimi ani chladné hlavolamy à la Agatha Christie. Kdepak. Norský autor chce především bavit a napínat, pohrávat si s žánrovými klišé, koketovat s brakem a někdy ten brak přímo tvořit. Jeho série o Harry Holeovi je v mnoha ohledech béčková, jistě. Je to ale hrdé, přiznané béčko, chytře napsané, promyšlené a s neskutečným tahem na branku.

Oproti předchozí Policii, která trpěla absencí hlavního hrdiny, a v důsledku toho poněkud roztříštěným dějem, je Žízeň klasická holeovka se vším, na co je jeho fanoušek zvyklý. Pozornost je, kromě úvodní části, kde dostává více prostoru jeho kolegyně Katrin, upřena na Harryho. Staré známé vedlejší postavy jako policejní náčelník Bellman, jeho poskok Truls Berntsen nebo technik Björn samozřejmě dále splétají komplikovanou síť vzájemných vztahů z minulých dílů, ale hlavním tahounem děje je tentokrát skutečně Harry a příběhu to prospívá.

Nic nechybí ani z dalších osvědčených ingrediencí: Nesbø se opět snaží šokovat vynalézavým násilím a nechutnými podrobnostmi, opět otevírá své oblíbené téma chorobných vášní a závislostí, opět si pohrává se čtenářem a vodí ho za nos. To když předstírá, že se děje X, aby čtenář vzápětí s úžasem pochopil, že se ve skutečnosti stalo Y. Anebo, jak už se v posledních dílech stalo tradicí, chystá Nesbø fintu jen naoko, a když už si čtenář konečně myslí, že tentokrát nenaletí, ukáže se, že naletěl dvojnásob.

Kdo hledá obvyklou detektivku s okruhem podezřelých, výslechy svědků a trpělivým sbíráním důkazů, pro toho bude Žízeň zklamáním. Pokud vás ale oslovil některý z předchozích dílů série nebo chcete jen na několik hodin s blaženě přihlouplým výrazem ve tváři zapomenout na okolní svět, je Žízeň ta správná volba. Nudit se totiž rozhodně nebudete.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

1991.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse