Sotva milovat
Quint, Michel: Aimer à peine

Sotva milovat

Kniha Sotva milovat navazuje na předchozí historii. Píše se rok 1972 a vypravěč, onen synovec, jenž vyslechl anabázi s nacisty od svého strýce, se při pobytu v Německu zamiluje do skvostné dívky Inge.

Michel Quint se proslavil, když přede dvěma lety vydal knížečku Strašidelné zahrady (Effroyables jardins, nakl. Joëlle Losfeld, 2000), která se záhy zařadila mezi nejprodávanější tituly. Letos přichází s dalším románem velice skromné tloušťky a podle prvních ohlasů kritiky se zdá, že čtenáře opět naláká. Snad tím, že jeho knihy lze rychle přelouskat, možná proto, že se vracejí k postupně zapomínané době, jež má ještě co nám říci, a nejspíš dík tomu, co obsahují mezi řádky: nevtíravé vyjádření obdivu a uznání těm, kdo umějí milovat, skromným, věrným, šlechetným, nenápadným, křehkým. Autor sám je prý osobnost podobného ražení. Píše i pro divadlo, fejetony do novin, detektivky.

Zmíněný román Strašidelné zahrady vyprávěl o dvou bratrech, kteří se v jisté vesničce na severu Francie za druhé světové války trochu nedopatřením, lehkovážně dopustili odvážné sabotáže. Němci je spolu s několika dalšími podezřelými zatknou, drží je jako zajatce v díře uprostřed pole bez jídla a pití. Dohlíží na ně fricek, u něhož těžko odhadnout, zda s nimi soucítí, či naopak chystá zradu. Důsledky této příhody provázejí protagonisty i v dalších letech… Pěkně rozepsaný příběh Quint stylizuje jako vyprávění, kdy jeden z aktérů - strýc povídá starou historku svému synovcovi, v očích kluka pak vlastní otec vyroste v hrdinu. Quint zazářil jednak poutavým příběhem, jednak schopností podat děj s adekvátní stručností, a zejména i mistrnou volbou jazykové polohy: strýc se vyjadřuje mluveným jazykem, často doplněným krajovým výrazivem, a přitom čtenář ani na chvíli neztrácí půdu pod nohama, stále zůstává "v literatuře".

Kniha Sotva milovat (Aimer à peine, nakl. Joëlle Losfeld, 2002, 80 s.) navazuje na předchozí historii. Píše se rok 1972 a vypravěč, onen synovec, jenž vyslechl anabázi s nacisty od svého strýce, se při pobytu v Německu zamiluje do skvostné dívky Inge. Rozkošně popsané námluvy a svádění pomalu ústí v jiný příběh, to když se naše dvojice setká s roztomilými lidmi, Francouzkou a Němcem, kteří se poznali za války právě na severu Francie. A pak vypravěče čeká ještě další setkání, s frickem ze strýcova vyprávění. Nenávist, pýcha samozřejmě vyplouvá na povrch… Na dětech zůstane, aby zakončily příběh svých otců.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Éd. Joëlle Losfeld, 2002, 80 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse