Proti větru
Vargas, Fred: Sous les vents de Neptune

Proti větru

Fred Vargas, známá francouzská autorka již čtrnácti detektivních románů, se tentokrát s komisařem Adamsbergem vypravila do Quebeku.

Fred Vargas, známá autorka již čtrnácti detektivních románů, jež ale psaní bere jen jako „vedlejšák“ mimo občanské povolání (vede vědecký výzkum v CNRS v oboru historie a archeologie), se tentokrát v knize nazvané Proti větrům Neptunovým (Sous les vents de Neptune) a obsahující úctyhodných třicet sedm postav vydává do Quebeku. Opět půjde o složité vyšetřování komisaře Adamsberga, tentokrát osobně zaangažovaného na výsledku pátrání. Jeho bratr byl totiž nespravedlivě obviněn z vraždy. A karty se zamíchají tak, že nakonec se podezřelým stává sám Adamsberg. Půvabu knize dodávají pěkně napsané dialogy v quebeckém nářečí.

Detektivka dává čtenáři poprvé podrobněji nahlédnout do historie rodiny komisaře Adamsberga. Ačkoli věrní čtenáři Fred Vargas už Adamsberga dobře znají, nemohli tušit, že má pět sester a ještě mladšího bratra, dvojče. Spisovatelka ostatně také knihu věnovala své sestře, dvojčeti Jo, známé výtvarnici používající tentýž pseudonym.

Román je vystavěný poněkud netradičně, neodvíjí se od vraždy, s níž bychom byli hned na začátku seznámeni. Adamsberg bojuje s chřipkou, má problémy s topením, čeká ho otravná pracovní stáž v Quebeku... jako bychom ani nečetli detektivku. Do té vkročíme, teprve když Adamsberg narazí v novinách na zprávu o tom, že kdesi v Alsasku byla zavražděna dívka a na těle měla tři rány jak od trojzubce. Komisaři se hned vybaví vzpomínka na záhadného vraha, který před lety označoval své oběti stejným znamením. A na mysli mu vytane příběh z dětství, kdy v rodné pyrenejské vesničce byl jeho bratr obviněn ze stejného zločinu, ovšem před zatčením zmizel. Adamsberg tehdy tušil, že vrahem je místní soudce, podivín Fulgence. Jenomže ten je teď už dávno po smrti, nicméně vraždy podepsané týmž znamením se objevují nadále.

Podobně jako v Uteč rychle a vrať se pozdě (česky v překladu Tomáše Kybala, Mladá fronta, 2003) jsou všechny zavražděné zcela bezvýznamné osoby. Vyšetřování vedené Adamsbergem z Kanady se zvrtne, komisař se postupně z vyšetřujícího stává podezřelým, musí tedy dál jednat v jakési ilegalitě, kdy mu pomocnou rukou bude stará hackerka Josette…

Ohlasy na román jsou rozdílné, od oslavných (na tomto tónu se shodla kritika i běžní čtenáři) po zklamané, vyzvedávající předchozí romány Fred Vargas jako nepřekonané, jak dokládá například čtenářský portál zazieweb.fr: http://www.zazieweb.fr/site/fichelivre.php?num=7774.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Viviane Hamy, 2004, 420 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Anezka,

Od autorky s pseudonymem Fred Vargas jsou v češtině k mání kromě posledního dílu "Nejisté místo" (francouzsky vyšel 2008) všechny knihy série s hlavním hrdinou komisařem Adamsbergem: Muž s modrými kruhy (Garamond), Muž naruby (Garamond), Uteč rychle a vrať se pozdě (MF), Neptunův trojzubec (Garamond), Špetka věčnosti (Garamond), povídky A Seina teče. Teď na podzim se má v české televizi promítat dvojdílný film podle Špetky věčnosti, navazující na zpracování Neptunova trojzubce se stejnými herci a režisérem, české znění připravila překladatelka většiny knih o Adamsbergovi Kateřina Vinšová. Nakladatelství Garamond brzy vydá i knihu Vzhůru mrtví, kde Adamsberg vystupuje spíše okrajově, protagonisty jsou tzv. tři apoštolové, historici obývající tři patra téhož domu s vysloužilým policistou Vandooslerem.

Hnilička,

Neptunův trojzubec byl mým prvním setkáním s knihami "Freda Vargase" a nutno říct, že velmi úspěšným. Během víkendu byla kniha "zhltnuta". Je čtivá, nápaditá, není to běžná konzumní detektivka, spíše kniha, kterou lze zařadit do tzv. vyšší literatury. Doporučuji.