Zelená údolí, Rudé výšiny
Pinilla, Ramiro: Verdes valles, Colinas rojas

Zelená údolí, Rudé výšiny

Stěžejní část Pinillovy tvorby je věnována rodnému kraji. Stejně jako v předchozích povídkách a románech je i v trilogii Zelená údolí, Rudé výšiny, za jejíž třetí díl Las cenizas del hierro (Železný popel) autor nedávno získal Cenu kritiky, děj zasazen do mytizované vesnice Getxo.,

Stěžejní část Pinillovy tvorby je věnována rodnému kraji. Stejně jako v předchozích povídkách a románech je i v trilogii Zelená údolí, Rudé výšiny, za jejíž třetí díl Las cenizas del hierro (Železný popel) autor nedávno získal Cenu kritiky, děj zasazen do mytizované vesnice Getxo, v níž se odehrává sága smetánky, která dramaticky zasahuje do osudů místních obyvatel.

Hlavním tématem je střet mezi světem měnícím se v rytmu doby a zakonzervovaným světem Getxa, které se snaží odolávat jakékoli změně. Příběh románů začíná na konci 19. století, kdy dochází ke konfliktu mezi postavou Cristiny Onaidiové, šlechtičny vdané za bohatého průmyslníka Camila Baskarda, a bezejmenné ambiciózní a lstivé služebné, která začne ohrožovat všechny tradiční hodnoty, když oznámí, že čeká nemanželské dítě. Tento konflikt, který následně přežívá celá desetiletí a ovlivňuje dějiny vesnice, je s odstupem komentován dvěma hlavními postavami: starým učitelem donem Manuelem a jeho oblíbeným žákem Asierem Altubem.

Trilogie na jedné straně vykresluje realistický a zároveň magický mikrokosmos, jakým je zapadlá vesnice Getxo. Na straně druhé se autor pokusil o ambiciózní projekt, který do hloubky zpracovává nedávnou baskickou minulost a hledá příčiny traumat přežívajících v baskické společnosti dodnes.

Předchozí části trilogie jsou La tierra convulsa (Chvějící se země, 2004) a Los cuerpos desnudos (Nahá těla, 2005).

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Tusquets, Barcelona, 2004-2005.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse