Peter Handke: pro, nebo proti?
Handke, Peter

Peter Handke: pro, nebo proti?

Spor o to, do jaké míry jsou Handkeho politické názory relevantní pro posuzování jeho literárního díla, se přenesl na stránky německého tisku potom, co bylo oznámeno, že mu letos bude udělena cena Heinricha Heineho.

Stránky německých novin se v letě hemžily jménem Petera Handkeho. Jeho jméno se v tisku oběvuje pravidelně již do jara, kdy se zúčastnil Miloševičova pohřbu: pařížská Comédie Française v reakci nato stáhla Handkeho hru z programu na příští sezonu. Proti tomuto rozhodnutí během května protestovala řada umělců, byli mezi nimi i Michael Haneke, Emir Kusturica či Claus Peymann.

Spor o to, do jaké míry jsou Handkeho politické názory relevantní pro posuzování jeho literárního díla, se přenesl na stránky německého tisku potom, co bylo oznámeno, že mu letos bude udělena cena Heinricha Heineho. Zdůvodnění: “Peter Handke jde v tvorbě svou cestou k otevřené pravdě stejně umíněně jako Heinrich Heine. Poetický pohled na svět staví bez jakýchkoliv ohledů proti veřejnému mínění a jeho rituálům.” V následujících dnech nebylo fejetonu, kde by se neobjevil názor vyjadřující souhlas či nesouhlas s tímto rozhodnutím. Ve prospěch svobody autora se vyjádřili mimo jiné Botho StraussElfriede Jelinek. Ta poukazuje na to, že i Heine se často vyjadřoval k politickým událostem a své názory nezřídka revidoval. Rozhodující je podle Jelinekové právo autora říci jakýkoli svůj názor: “Básník má říci to, co musí, protože je pro něj důležité, aby to řekl, ale nemá říkat to, co je potřeba, jinak už by neměl co říct. Jinak by už jen musel vyřídit to, co musí být vyřízeno. To je příliš málo.” Jak o pár dní později vyjádřil redaktor Die Zeit Ulrich Greiner, politická a morální konformita není místem, kde by se zdržoval génius. Podle Greinera přesto, nebo spíše právě proto, od spisovatele očekáváme názor na skutečnosti vymykající se naší běžné zkušenosti: předpokládáme, že se v temných zákoutích lidské existence vyzná lépe.

Mezitím političtí představitelé města Düsseldofu, které je zřizovatelem této ceny, oznámili, že rozhodnutí o udělení ceny Peteru Handkovi berou zpět, a začali se radit o tom, jak mu cenu neudělit (podle daných pravidel je rozhodnutí poroty konečné). Dva porotci, kteří hlasovali pro Handkeho, na protest odstoupili. Handke oznámil, že cenu nepříjímá.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse