Obrazy ze Staré Říše
Vokolek, Václav: Obrazy ze Staré Říše (in A2)

Obrazy ze Staré Říše

Knihu určenou především dětským čtenářům tvoří čtyři samostatné příběhy propojené prostorem městečka Stará Říše (souvislost se Starou Říší Josefa Floriana se omezuje na zmínku a pak doslov).

Knihu určenou především dětským čtenářům tvoří čtyři samostatné příběhy propojené prostorem městečka Stará Říše (souvislost se Starou Říší Josefa Floriana se omezuje na zmínku a pak doslov). V textech nabitých fantazií se prolíná realistické vyprávění se snovými motivy a výlety do světa pohádek. Co příběh, to dětský hrdina, který prožije dobrodružství plné nečekaných setkání. Ať už jsou novými známými děda Čas, ředitel cirkusu Rodolfo Canarinni, archivář města Uprostřed nebo vietnamský obchodník pan Luong z krámku v průjezdu, z každého rozhovoru vyplyne drobné poučení. Příběhy jsou místy nedějové, čistě konverzační, někdy vtipně ironizují svět dospělých, jindy působí svou snahou ilustrovat myšlenku těžkopádněji. Text by se jistě obešel bez vsuvek typu "nestyděla se za to, že je Romka, a ve Staré Říši to nikomu nevadilo", které literaturu pro děti spolehlivě degradují na výchovnou pomůcku. Ve Vokolkově textu se jich objevuje naštěstí únosné množství. Nechybějí četné jazykové hříčky, kromě poněkud násilných jmen některých postav zdařilé, které podobu okolního světa nejen pojmenovávají, ale i transformují. Výtvarného doprovodu se ujala zkušená dětská ilustrátorka - spolu s grafikem odvedla solidní práci bez novátorských ambic. V rámci dětské produkce větších nakladatelství lze knihu jednoznačně označit za nadprůměr.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ilustrace Eva Sýkorová-Pekárková, Mladá fronta, 2008, 148 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Daniel,

Kniha je čtivá, u malého kluka zabrala. Jen ty obrázky. No... Vypadají jako čmárání puberťáka.

Rudolf,

Paní Šrámková, ty vsuvky určitě negradují knihu na úroveň výchovné pomůcky, Zkuste si tu knihu přečíst, to bude asi nejlepší.