2x pozemští mimozemšťané
Zabužko, Oksana: Knyha butťa

2x pozemští mimozemšťané

Prozatím poslední kniha nejznámější současné ukrajinské autorky Oksany Zabužko přináší dvě novely. První je Kniha butťa. Hlava četverta, autorčin prozaický debut, který vyšel roku 1989 v charkovském časopise Prapor (nyní Berezil). A druhou je českému čtenáři známá Mimozemšťanka, novela, která vyšla v povídkové knize Sestro, sestro.

Prozatím poslední kniha nejznámější současné ukrajinské autorky Oksany Zabužko přináší dvě novely. První je Kniha butťa. Hlava četverta, autorčin prozaický debut, který vyšel roku 1989 v charkovském časopise Prapor (nyní Berezil). A druhou je českému čtenáři známá Mimozemšťanka, novela, která vyšla v povídkové knize Sestro, sestro (čes. 2006). Zabužko napsala ke knize úvod, v němž vysvětluje, že se na naléhání vydavatele uveřejnit svoji prvotinu zprvu zdráhala, ale poté, co si text znovu přečetla, zjistila, že její tušení ji nezklamalo, společnost se skutečně ubírá tím nešťastným směrem, který autorka předvídala na konci 80. let. Do textu vůbec nezasáhla, takže čtenář má možnost ocenit sci-fi příběh mladé básnířky, která si tehdy ještě zdaleka nebyla jistá svými prozaickými schopnostmi.

Jde o drásající příběh dvojice, která se má ráda. Ábel ale ještě neprošel iniciací – zabitím. Vždy mu byl kladen za vzor Kain, drsný kamarád (ale možná i bratr), který neměl problém s honěním „barbarů“ a jejich „převýchovou“ či zabíjením. I Kainovi se líbí Ada, dívka Ábela, která nechce čekat na jeho iniciaci. Kain ji však dostihne a zneuctí a Ábel se rozhodne Kaina zlikvidovat. Prostě vypsat z paměti. Zajímavou osobou je Bohdan, bývalý „barbar“, který se coby „socializátor“ podílel na studiu „barbarů“. Barbary, vlastně zbytky lidí, mají praví, Civilizovaní lidé buď zlikvidovat nebo socializovat, což v podmínkách autorkou vykresleného světa jaksi nejde. Příběh je klasickým sci-fi příběhem inspirovaným R. Bradburym, ale hlavně sovětskou zkušeností.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Oksana Zabužko: Knyha butťa. Hlava četverta. Fakt, Kyjiv, 2008, 164 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse