Finále The Man Booker Prize 2009
The Man Booker Prize 2009

Finále The Man Booker Prize 2009

V úterý 6. října ve večerních hodinách byly vyhlášeny výsledky letošního ročníku ceny The Man Booker Prize.

V úterý 6. října ve večerních hodinách byly vyhlášeny výsledky letošního ročníku ceny The Man Booker Prize. Přestože byl „shortlist“ nabitý slavnými a úspěšnými jmény (figurovali tam především dřívější laureáti A. S. ByattováJ. M. Coetzee), porota se nakonec přiklonila k autorce sice favorizované bookmakery a rovněž čtenáři, ale doposud trochu opomíjené: k Hilary Mantelové a jejímu historickému opusu Wolf Hall.

Jde o první významnější ocenění práce Hilary Mantelové a rovněž první cenu pro nakladatelství Fourth Estate. Rozhodnutí poroty v čele s Jamesem Naughtiem bylo těsné (3:2), ale jak říká sám předseda, vcelku jednoduché. Všichni členové poroty se přiklonili k tomuto dílu mj. proto, že se jedná o mimořádně kvalitní historický, po mnoha stránkách však moderní román, který je nejen silným příběhem, ale který je skvělý i po stránce jazykové a stylové.

Román Wolf Hall pojednává o literárně oblíbeném historickém období, konkrétně době Jindřicha VIII. Odehrává se ve dvacátých letech 16. století a zaměřuje se na osobu Thomase Cromwella a jeho cestu k moci. Hlavním přínosem však není jen zpracování této do jisté míry kontroverzní postavy britských dějin, ale způsob, jakým Mantelová historii uchopila. Je to v první řadě román o moci, o tajných setkáních a osobních rozepřích. Slovy samotného Thomase Cromwella : „Dějiny se tvoří právě tak. Mezi dvěma muži v malé místnosti. Zapomeňte na korunovace, na zástupy kardinálů, na pompéznost a davy. Svět se mění přesně takovým způsobem. V ústraní.“

Na vítěze klání čeká tučná finanční prémie ve výši 50 000 liber. Ta samozřejmě potěší, ale jak ukázal letošní ročník, Bookerova cena pomáhá autorům i jinak: u všech semifinalistů se minimálně zdvojnásobil prodej jejich děl, u finalistů šlo samozřejmě o ještě větší nárůst. V případě Mantelové musí jít rozhodně o příjemnou satisfakci. Tato autorka má za sebou již celou řadu kvalitních děl, například historické romány A Place of Greater SafetyThe Giant, O'Brien, a povídek. Do dnešní doby však stála poněkud stranou zájmu širší čtenářské veřejnosti. Bookerova ceny ji v každém případě dostane do povědomí a její román Wolf Hall se stane zaručeně jedním z bestsellerů předvánoční sezony.

Více na: http://www.guardian.co.uk, http://en.wikipedia.org

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Ondřej ,

Na několika českých zpravodajských serverech se opakuje tato informace: "Vydání knihy v překladu Zuzany Dejmkové připravuje nakladatelství Argo, plánuje ho na druhou polovinu roku 2010."

artur,

Možná je brzy, ale chystá už někdo české vydání?