Do šrotu? Tahle knížka rozhodně ne!
Morf, Isabel: Schrottreif. Ein Zürich-Krimi

Do šrotu? Tahle knížka rozhodně ne!

Půvabný román švýcarské spisovatelky Isabel Morf (* 1957, Graubünden) s názvem Schrottreif (Do šrotu) nese podtitul Curyšská detektivka – a tato jednoduchá charakteristika je pro něj zcela zásadní.

Půvabný román švýcarské spisovatelky Isabel Morf (* 1957, Graubünden) s názvem Schrottreif (Do šrotu) nese podtitul Curyšská detektivka – a tato jednoduchá charakteristika je pro něj zcela zásadní.

Ano, Schrottreif je detektivka se vším všudy, detektivka, která ctí žánrová pravidla. Máme tu anonymní dopisy, záhadné telefonické výhrůžky, krádeže, zmizení a nakonec i jednu (nebo dvě?) mrtvoly. Nechybí dychtivá mladá policistka a ostřílený, sympatický vyšetřovatel – a protože každý správný detektiv má své specifické poznávací znamení, výstřednost nebo libůstku, trpí ten náš lehkou formou prosopagnosie neboli neschopností rozeznávat tváře, což pro policistu samozřejmě představuje fatální problém. Že by autorka k vlastnímu hrdinovi přistupovala s lehkou škodolibostí? Máme tu i svéráznou hlavní hrdinku, která má svou hlavu a občas se oběma policistům plete do práce. Ale to všechno je, řečeno s trochou nadsázky, vedlejší. Isabel Morf totiž napsala především román ze současného Curychu. Jak sama řekla v interview pro literární magazín Die Berliner Literaturkritik, měla látku, kterou chtěla vyprávět, a ukázalo se, že nejlepší pro ni bude forma detektivky – kvůli specifické struktuře, v níž je vlastní příběh jakoby skrytý pod povrchem, postupně se vynořuje a nakonec, je-li vše, jak má být, čtenáře překvapí.

Pojďme se tedy podívat do Wiedikonu, curyšské čtvrti starých činžáků, kaváren, tramvají i cyklostezek, v současnosti považované za „největší židovskou čtvrť v Evropě“. Ne náhodou inzeruje Valerie Gut, hlavní hrdinka knihy a majitelka cykloprodejny „FahrGut“, pravidelně v týdeníku Tachles, časopise židovské komunity – který, což je zvlášť půvabné, ve skutečném životě přinesl na román Isabel Morf recenzi. Ocenil v ní mimo jiné skutečnost, že se čtenáři z její knihy jakoby mimochodem dozvědí řadu zajímavých věcí o tradicích a zvycích ortodoxních Židů. Ostatně jako předloha pro „FahrGut“ posloužil skutečný wiedikonský cykloobchod Velofix, jehož majitelka, která podobně jako Valerie Gut bojovala s řadou předsudků vůči ženě snažící se prosadit v typicky mužské branži, začala studovat judaistiku a hovoří hebrejsky.

Ale zpět ke knize. V Curychu konečně začíná jaro a pro Valerii Gut také hlavní pracovní sezona. Letos se ovšem nic nedaří tak, jak by mělo. Z obchodu záhadně mizí zboží – tu zvonek, tu cyklistická přilba, tu dres – a Valerie nemůže přijít na to, kdo má krádeže na svědomí. Zákazník, který projeví zájem o mimořádně drahé kolo, se nevrátí ze zkušební vyjížďky. Valerie dostane anonymní dopis a posléze i balíček s mrtvou rybou – kdosi na ni má spadeno a vyhrožuje jí smrtí. Že by za vším stál její hlavní konkurent, který se poslední dobou chová víc než podivně? V noci Valerii budí záhadné telefonáty. Z pokladny zmizí 4000 franků – a nakonec jednoho rána leží v obchodě mrtvý muž. Zabitý. Zavražděný... Zamotaný případ je skutečnou výzvou pro mladou policistku Zitu Elmer a zkušeného vyšetřovatele Beata Streiffa, s nímž Valerii před časem pojil romantický vztah. Valerie má pocit, že se jí obchod, který převzala po otci a udělala z něj jednu z nejžádanějších cykloprodejen ve městě, rozpadá pod rukama. Je pevně odhodlaná najít vraha za každou cenu a získat zpátky svůj starý život...

Isabel Morf, původně novinářka a parlamentní zpravodajka, publikovala své texty v literárních časopisech a knižně debutovala titulem Frauen im Kulturleben der Schweiz (Ženy v kulturním životě Švýcarska). Schrottreif (2009) představuje její románovou prvotinu – a nutno říci, že se jedná o start velmi zdařilý. Autorka používá střízlivý, zdrženlivý jazyk (mimochodem, zvídavého čtenáře jistě upoutá slovníček švýcarských výrazů a jejich německých ekvivalentů na samém konci knihy), pomalu buduje napětí a zcela se zříká jakýchkoli laciných efektů a triků. Její protagonisté jsou živí a přesvědčiví, kniha nešustí papírem. Isabel Morf napsala detektivní román se svébytnou atmosférou, poutavý příběh o lidských slabostech a chybách, vyprávění veskrze lidské – je ostatně podle svých slov obdivovatelkou slečny Marplové, pro niž jsou právě lidské slabosti a nedostatky denním chlebem. V současné době autorka pracuje na třetí knize z volné řady, kterou spojují postavy vyšetřovatelů Beata Streiffa a Zity Elmer: druhý román s názvem Satzfetzen (Útržky vět) vyšel v únoru 2011. Budou-li i její následující knihy stejně zdařilé jako Schrottreif, můžeme se těšit na novou hvězdu na nebi německojazyčných detektivek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Gmeiner, Messkirch, 2009, 230 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse