Bohatý strýček
Chapsal, Madeleine: Un oncle à héritage

Bohatý strýček

Román Un oncle à héritage je dalším z řady bestsellerů francouzské spisovatelky a novinářky Madeleine Chapsal. Tato autorka není v českém prostředí příliš známá, její díla se do češtiny zatím nepřekládají. To však neznamená, že by její knížky nestály za přečtení – ba právě naopak. Ve Francii se například právě titul Un oncle à héritage dočkal již třetího vydání.

Román Un oncle à héritage je dalším z řady bestsellerů francouzské spisovatelky a novinářky Madeleine Chapsal. Tato autorka není v českém prostředí příliš známá, její díla se do češtiny zatím nepřekládají. To však neznamená, že by její knížky nestály za přečtení – ba právě naopak. Ve Francii se například právě titul Un oncle à héritage dočkal již třetího vydání.

Pro domácího čtenáře by mohlo být zajímavé, že Madeleine Chapsal (nar. 1925) se v literatuře angažuje i jinak: v letech 1981 až 2006 byla mj. členkou poroty knižní ceny Femina. Její knihy vycházejí zejména z osobních zkušeností, ale odrážejí se v nich i každodenní problémy, jakými žije francouzská společnost.

Výjimkou není ani kniha Un oncle à héritage, která vyšla roku 2005 v nakladatelství Fayard a je věnována, jak název napovídá, problematice dědictví. Hlavní postavou je majetný vdovec Robien de Condignac, jehož příbuzní nutí k sepsání závěti. On však vůbec neví, komu všechen majetek odkázat. V úvahu připadá jeho neteř Laurraine, která však nemá děti, což se strýci jeví jako problém. Dalším potenciálním dědicem je synovec Charles. Robien de Condignac však nevychází dobře ani s jeho ženou Évelyne, ani s jeho třemi dětmi, které za ním jezdí jen kvůli penězům. Veškeré dění kolem dědictví sleduje také služebná Jeromine, jež nedá dopustit na svou kuchyň.

Postupně jsme svědky různých originálních epizod, které celou situaci jen komplikují: Laurraine touží alespoň po polovině dědictví, ale obává se, že strýc své peníze raději svěří Charlesovi a jeho početné rodině. Charles a Évelyne jsou zase přesvědčeni, že Robien de Condignac upřednostní bezdětnou Laurraine, která žádnou rodinu nemá. Ta, vedena vidinou možného dědictví, vyhledá přes internet mladíka, který je ochoten se vydávat za jejího syna a zapojit se tak do rodinné komedie. Bohužel až po příjezdu mladého Urssa z Řecka Laurraine vidí, že je černoch, což na příbuzné nepůsobí příliš důvěryhodně. Évelyne se mezitím rozhodne předstírat rozchod s Charlesem, aby mohla starého Robiena de Condignac svést a dostat se tak k jeho penězům přímo.

Veškerá snaha příbuzenstva se zdá být zmařena v momentě, kdy Robien de Condignac přijde se zprávou o existenci svého legitimního syna Roberta, jehož matkou je jistá Marie, jeho dávná přítelkyně. Jak asi Robien de Condignac nakonec tuhle zapeklitou situaci vyřeší?

Námět knihy je vděčný v každé době, jde o jev i v naší konzumní společnosti stejně častý jako aktuální. I dnes se přeci setkáváme s tím, že příbuzní lpí na svých blízkých hlavně kvůli penězům, materiální bohatství se udržuje v popředí veškerých životních hodnot. Autorka skvěle vykresluje charakterové rysy jednotlivých postav, jejich smýšlení, intriky a strategie. Čtenář se v různých zástupcích rozvětvené rodiny rychle orientuje a může tak snadno a pobaveně odhadovat další vývoj.

V celé knize se objevuje řada aluzí na známé osobnosti jako například spisovatelé Rimbaud, Giraudoux, Molière, Shakespeare a Malraux, módní návrháři Galliano a Lacroix, herečka Muriel Robin. Vyskytují se zde narážky na klasická díla světové literatury, jako je např. Dantova Božská komedie, Balzacova Lidská komedie, Paměti Giacoma Casanovy a další. Autorka cituje také množství úryvků z různých písní, případně i koled.

Un oncle à héritage je knížka čtenářsky velice přitažlivá, přináší řadu humorných pasáží. Objevuje se zde například i francouzský neologismus „héritite“ – tímto pojmem označuje Robien de Condignac nemoc, kterou trpí jeho příbuzní.

Ve Francii se Madeleine Chapsal řadí mezi autory bestsellerů. V tomto případě předkládá čtenáři knížku plnou humoru, která dokáže zaujmout aktuálností tématu a v neposlední řadě přináší také jistou dávku intelektuálního obsahu v podobě výše uvedených aluzí. Pro každého, kdo by se rád podíval na starosti a strasti současného uspěchaného světa s potřebným nadhledem, je tato kniha ideálním způsobem, jak strávit volné chvíle.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Madeleine Chapsal: Un oncle à héritage. Divertissement. Fayard, Paris, 2005, 196 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse