Paříž jako místo pro žraloky
Clarke, Stephen: Obnažená Paříž

Paříž jako místo pro žraloky

Další kniha britského spisovatele Stephena Clarka je humorným průvodcem Paříží a (ne)milosrdnou kritikou jejích obyvatel. Jde o oddechové čtení, rozhodně vhodné jako originální inspirace před cestou do této velmi navštěvované, mýty opředené a mnoha přívlastky ověnčené metropole.

Stephen Clarke, britský novinář a spisovatel, se věnuje rozkrývání Francie a francouzského naturelu již mnoho let. Po roce pobytu v Paříži napsal v roce 2004 svůj první román Merde! Rok v Paříži, který se stal bestsellerem (česky vyšla 2007) a na nějž navázala další čtyři pokračování. Nejnovější knihu zahajuje citátem právě z knihy Merde!: „Paříž je něco jako oceán. Oceán je báječné místo k žití, ale jen pokud jste žralok. Fůry čerstvé bašty, a když nás někdo opruzuje, prostě ho překousnete vejpůl. Je fakt, že všichni vás zrovna nemilují, ale dávají vám pokoj a můžete se bavit, jak chcete. Jenomže když jste člověk, tak se jen zoufale držíte u hladiny, vlny s vámi cloumají a žraloci se blíží. Hlavní tudíž je, co nejrychleji se vyvinout ve žraloka.“

Obnažená Paříž je zároveň kniha fejetonů, reportáží a rozhovorů. Clarke zajímavě pracuje i s historickým kontextem, historie mu je odrazovým můstkem, opěrným bodem. A nezřídka odkazuje na své předchozí knihy, v nichž mnohá témata buď již zpracoval, nebo aspoň naťukl.  Kniha se skládá z dvanácti kapitol, dále dvou příloh (adresáře míst zmíněných v jednotlivých kapitolách a tipů na další četbu o francouzské metropoli), uzavírá ji praktický rejstřík. Každou kapitolu uvozuje dobře vybraný citát (zejména od francouzských osobností). Před odjezdem do Paříže je užitečné přečíst si minimálně kapitolu první (Pařížani), čtvrtou (Metro), šestou (Romantika), osmou (Jídlo), jedenáctou (Umění) a pro inspiraci a navození atmosféry kapitolu desátou (Film).

Clarke velmi barvitě líčí „arogantní, vystresované a snobské“, ale i „vstřícné, milé a velkorysé“ Pařížany. Vtahuje čtenáře do pařížského „vnitrozemí“, do metra i uliček a svádí ke flaningu, Pařížany tak oblíbenému: inspirativnímu bezcílnému potulování městem. Probouzí chutě na francouzské delikatesy, z jeho popisů se line vůně kávy i křupavé bagety. Láká čtenáře k návštěvě ne zcela známých galerií, muzeí a míst. Jaké tajemství stojí za zaslouženou pověstí Paříže coby hlavního města lásky a sexu? Clarke se pro odpověď vydává i do Muzea Erotiky (Musée de l’Erotisme), aby promluvil s kurátorem a bývalou hvězdou pornofilmů. A klade si další otázky. V čem tkví fotogeničnost Paříže? Kam se vytratila pařížská elegance? Jak si zde koupit byt? A na druhou stranu se autor nebojí čtenáře seznámit s krutou realitou, že Paříž, nejnavštěvovanější metropole, město světel a romantických zákoutí je také městem výkalů, nečistoty, holubů, vraků kol a bezohledných lidí.

Obnažená Paříž se čte lehce, čtenář navíc ocení spoustu užitečných rad a praktických informací. Své znalosti a postřehy Clark zdařile propojuje do souvislostí. Mísí fakta s domněnkami, turistické odkazy s vlastními zkušenostmi, vkládá rozhovory. Ze všeho, co kdy Clarke napsal, i z knihy Obnažená Paříž je zřetelně cítit touha poznávat toto velkoměsto se vším všudy. Ku prospěchu mu je jeho novinářská zvídavost, čtivý styl psaní a (anglický) humor. Slovo obnažená v názvu knihy však slibuje, že se autor zaměří na poctivé, detailní, hlubinné odhalování a rozkrývání míst a příběhů romantické metropole, že vyjeví nějaké ukryté pravdy i velká a lechtivá tajemství smyslných křivek velkoměsta. V tomto ohledu Stephen Clarke trochu selhává. Jeho kniha je však dostatečně inspirativní, aby většina čtenářů zatoužila vydat se po jeho stopách.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Štěpán Hnyk, Plus, Praha, 2012, 328 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Karel Srp,

Kniha skvělá, ale doporučuji před ní, nebo v průběhu přečíst všechny(MERDE) je to dost inspirativní a příjemné. Karel Srp

Terezian,

Kniha byla báječná, úžasně se čte a dozvíte se spoustu nových inforací o Paříži a životě v něm... opravdu fascinujcí poznání města nad Seinou.Vřele doporučuji.
Hodnotila bych 100%

Nasťa,

Paříž miluju a tahle knížka je krásně pařížská. Nikdo neumí psát o tomhle městě tak zábavně a zajímavě jako Clarke. Já bych to hodnotila i na 90%... :-)

Iva,

Inspirující - znám knihu - máme ji ve fondu knihovny a tato recenze mě nalákala k jejímu přečtení.

Dík za tip!!!! Iva