Kdo ovládá vlasy, vládne ženám
Oksanen, Sofi: Norma

Kdo ovládá vlasy, vládne ženám

Ve svém nejnovějším románu opustila Sofi Oksanen Estonsko a vrátila se do současnosti finského hlavního města. Své životní téma, postavení žen a obecně rozdíl mezi pohlavími, však rozhodně neopouští. I když jej tentokrát podává v trochu překvapivém balení.

Finská spisovatelka Sofi Oksanen (nar. 1977) je od vydání průlomového románu Očista natolik etablovanou autorkou, že každá její další kniha je očekávána s napětím nejen ve Finsku, ale i za jeho hranicemi. Velké popularitě se těší jak v okolních severských zemích, tak třeba i ve Francii. Autorka se nebojí společenskokritických prohlášení a i v tomto díle se vyjadřuje k závažným tématům – kromě organizovaného zločinu je to zejména zneužívání žen, obchod s krásou a otázka náhradního mateřství. A nebojí se ani experimentovat s žánrem.

Titulní hrdinka, Norma Ross, je mladá žena, která žije poměrně osaměle v helsinské čtvrti Kallio. Na pohřbu matky ji osloví záhadný Max Lambert, který tvrdí, že její matku dobře znal. Norma si musí přiznat, že o své matce věděla jen velmi málo, a pokusí se doplnit si obrázek. V podstatě realistický příběh v sobě skrývá nejedno tajemství, to největší si ovšem pečlivě střeží sama hlavní hrdinka. Má totiž nevšední vlasy, které z lidí kolem vycítí lež, faleš i nemoc. Proto se vyhýbá trvalým partnerským vztahům, proto v žádném zaměstnání nevydrží déle než pár měsíců. Matka, která jako jediná její tajemství znala, však spáchá sebevraždu skokem pod vlak metra, a Norma se tak ocitne bez opory. Na vlastní pěst se pouští do pátrání po motivu matčina činu, jehož dobrovolnosti nechce uvěřit, a postupně rozkrývá nejedno rodinné tajemství.

Jakkoliv je Sofi Oksanen velmi zručná autorka se smyslem pro jazykové nuance, čtenář se jen těžko zbavuje dojmu, že se s tímto románem tak trochu svezla na dvou momentálně populárních vlnách: detektivního žánru a finského magického realismu (častěji označovaného jako finské podivno – suomikumma). Prvky thrilleru příběh nijak nemaskuje, naopak. Norminým protivníkem je celý klan Lambertových a jeho „ohaři“ (rozuměj muži na špinavou práci), perou se tu špinavé peníze, podniká se za hranou zákona. Otázka zní, kolik stojí ženské tělo a co jsou lidé ochotní udělat, aby získali dítě. Kdo a co všechno je na prodej. A nakonec kdo s koho. Překotně se odvíjející děj nedává čtenáři moc příležitostí vydechnout, v tomto ohledu jsou pravidla žánru thrilleru naplněna, ale široká galerie postav vede k tomu, že většina z nich se jen mihne, aniž bychom dostali šanci vžít se do jejich osudů. Ostatně ani o nitru hlavní hrdinky se toho mnoho nedozvíme.

Magickou linii představují hlavně Norminy čarovné vlasy, díky nimž se ocitáme v téměř pohádkovém světě. Sofi Oksanen v tomto motivu rozvíjí fakt, že vlasům byla v mnoha klasických příbězích i pohádkách připisována nadpřirozená moc, ať už šlo o Samsona, Zlatovlásku, či Lociku. Bujná kštice může být Norminým trumfem i slabou stránkou, jde jen o to, najde-li spojence.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Linda Dejdarová, Euromedia – Odeon, Praha, 2016, 240 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse