Jak odhalit životní fígl?
Jurková, Pavlína: Tajemství rodiny M.

Jak odhalit životní fígl?

Nejen tajemství své rodiny prozradí čtenářům někdy zbrklá a někdy nejistá Matylda. V současném příběhu z prostředí české školy a rodiny má své místo i moudré indiánské přísloví, domácí mazlíček Ládíček a sportovní úspěch.

Matylda sdílí společný pokoj se dvěma mladšími bratry, ale pro nikoho to není žádná výhra. Ostatně hned úvodní kapitola rodinného příběhu, nadepsaná Krvavý večer, barvitě vykresluje scénu, jakou by si nikdo nepřál zažít. Razantní vstup do děje však čtenáře nepochybně zaujme – představí hlavní aktéry v návalu emocí, s humorem a nadto vytvoří napjaté očekávání, co bude dál po sourozenecké bitce, při níž létá pokojem peří a na zdi se objeví krvavý flek, načež zakročí maminka s pleťovou maskou na obličeji a vyhrožuje dětem, že to poví tátovi, až se v noci vrátí. Navíc nejstarší Matyldu nespravedlivě odsoudí slovy, že jsou s ní v poslední době jen problémy.

Příběh je podán vypravěčskou er-formou, ale z perspektivy sympatické Matyldy, se kterou se snadno identifikuje cílové čtenářské publikum, tedy především dívky ve věku 10+. Na večerní vypjatou rodinnou situaci pak navazuje noční dobrodružství, při kterém táta přistihne Matyldu, jak poslouchá za dveřmi, ráno děti přijdou pozdě do školy a přísný školník se postará o výslech v ředitelně. Matyldy se naštěstí zastane hodná a empatická třídní učitelka, která správně odhadne, v čem Matylda vyniká, a přesvědčí rodiče, aby dceru přihlásili na běžecký trénink a časem na závody, aby Matylda zažila úspěch…

Dynamický příběh se čte jedním dechem, jeho kulisy jsou autentické, ať už jde o rodinné či školní prostředí, ilustrace Petra Korunky (který je mj. autorem komiksové trilogie Radiator & Recyklator a ilustroval třeba také knihu Petry Soukupové Bertík a čmuchadlo) vizualizují klíčové momenty děje nebo jednotlivé postavy a jejich prožívání. Čtyřiadvacet kratších kapitol ve spisovném jazyce přenese dnešní čtenáře do reálných situací, v nichž autorka velmi citlivě ukazuje sílu kamarádství, pocit sounáležitosti mezi sourozenci, když se „spiknou“ proti rodičům, pocit ohrožení, když do života rodiny zasáhne úraz, postupné budování sebedůvěry u dospívajících i odvahu jít si za svým.

Příběh od samého začátku vědomě pracuje s motivem tajemství, jež tematizuje samotný titul –slovo tu explicitně zazní a zároveň je tiše evokuje také iniciála rodinného příjmení. Sourozenci Matylda, Maxmilián a Kryštof od začátku tuší, že před nimi rodiče něco tají, a snaží se věci přijít na kloub. Ocitnou se na falešné stopě, nečekaná událost převrátí život rodiny naruby, ale to je vlastně jen epizoda, další překvapení následuje. Čtenáři v závěru samozřejmě nejsou ochuzeni o rozuzlení, přičemž tajemství má vedle konkrétní podoby také rozměr symbolický – Matylda v den, kdy vyhraje běžecký závod a její nejmladší bratr udělá po těžkém úrazu první krok, odhalí také největší fígl života – čtenářům knížky ho prozradí, čtenáři recenze nechť nalistují v knize stranu 152.

Čtyřnásobná matka Pavlína Jurková, autorka několika knih pro děti a mládež (mj. Viktor a záhadná teta Bobina, 2018, Eliška andílek, 2021), ale také herečka a dabérka, napsala svižný rodinný příběh s mnoha peripetiemi a dobrým koncem, jehož poselstvím je ukázat sílu rodiny a víru v sebe sama.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

EMG / Pikola, Praha, 2022, 160 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse