Jednou nahoře, jednou dole
Dočkalová, Bára: Bitva o diamant

Jednou nahoře, jednou dole

Příběh party amerických dětí zapálených do baseballu není excentrickým vyprávěním v exotických kulisách. Nabízí autentické postavy i situace, opravdové emoce, patřičnou dávku napětí a ubezpečení, že všechno špatné je i k něčemu dobré.

Když před čtyřmi lety pronikla prvotina Báry Dočkalové (nar. 1977) Tajemství Oblázkové hory (2018) do nominací výročních cen Magnesia litera v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež, psalo se o „nadějné a nadané vypravěčce“. Fantasy příběh o nečekaném zrodu dětského přátelství tehdy provázelo do světa sdělení, že autorka jej prvně načrtla už ve svých jedenácti letech, později při stěhování rukopis ztratila a po letech jej sepsala znovu. Také aktuální novinka Bitva o diamant zrála delší čas: vznikla už před desetiletím jako scénář pro školní divadlo v angličtině a z mnoha seškrtaných verzí se nakonec vyloupl dobrodružný román pro kluky a holky kolem deseti dvanácti let.

Učísnutá americká divočina

Titulní „diamant“ odkazuje k pojmenování baseballového hřiště, o jehož zachování v závěru napínavého příběhu svádějí boj děti ze dvou odlehlých horských amerických osad. Upperville a Lowerville jsou skromně osídlené vesnice, ze kterých se do nejbližšího města musí autem po klikatých serpentinách a cesta trvá dvě hodiny. Všem devatenácti místním dětem se věnuje laskavá učitelka Dara, původem Evropanka, a trenér, bývalý profesionální hráč baseballu, který se sem po ukončení sportovní kariéry přestěhoval. Obě osady jsou odjakživa znesvářené, děti se stýkají obvykle jen jako soupeři při občasných nedělních zápasech. Ústřední postavou příběhu je jedenáctiletý Luke, zapálený hráč s drobným tělesným hendikepem, který o to víc a cílevědoměji trénuje, aby své znevýhodnění kompenzoval.

Když do hor shodou okolností zavítá na zahajovací zápas sezóny obdivovaný ligový hráč, otevře se tak několika dětem možnost přestupu do městského týmu, Luke o tom už dávno sní. Pro něho to ale dopadne jinak a realita se vybarví v pestřejších odstínech, než byly černo-bílé dětské představy. Luke zažije nejedno zklamání, projde zkouškou odvahy a celé společenství pak pozvolnou změnou, která přehodnotí jejich odvěkou nevraživost – semknou se proti novému nepříteli, investorovi, který chce na jejich plácku postavit hotel.

Všechno jaksepatří

Příběh s dětskými protagonisty je propracovaný a čtivý, základní dějovou linku věnovanou sportu a fair play rozvíjí věrohodnou zápletkou a několika epizodickými příhodami, které organicky zapadají do hlavního děje a nasvětlují jej z nových perspektiv. Románový děj zachycuje období zhruba půlroku, katarzní moment představují velké letní prázdniny. Děti chvilkově prožívají smutek, vztek i nadšení, soustavně však vyprávění akcentuje odvahu, otevřenost a čestnost. Ačkoli o skautingu nepadne v knize ani slovo, jsou to právě jeho ideály, jimiž protagonisté příběhu žijí. Líčené scény nejsou schematické, odhalují rozmanitost názorů, ale přitom zůstávají přehledné pro deseti- dvanáctileté čtenáře, kterým je příběh určen a může jim – i díky poměrně snadné identifikaci s románovými postavami – pomoci formovat si vlastní náhled na komplexní situace. Dočkalová umí vystavět velmi živé, autentické dialogy, v nichž se kluci a holky dohadují, provokují, ale i domlouvají a vyjednávají spolu. Nebojí se hovorové češtiny, ale užívá ji střídmě, jazyk vyprávění je současný a zároveň velmi kultivovaný.

Vybroušený jako diamant není jen text, ale také celkový vzhled knižní publikace. Nakladatelství nepodcenilo kvalitu papíru ani formát knihy, grafickou úpravu, sazbu a ilustrace vložilo do rukou vyhledávaného Jindřicha Janíčka (1990), absolventa zlínské Univerzity Tomáše Bati a Ateliéru ilustrace pražské VŠUP a rovněž držitele ceny Czech Grand Design. Pro svazek zvolil dvě dominantní barvy, modrou a červenou, které se střídají v názvech asi čtyř desítek kapitol podle toho, jestli začínají na sudé či liché straně. Červená patří sudým a jsou na ní umístěny takřka celostránkové barevné kresby, zatímco v modré, která převládla také na obálce, je vysázený celý text knihy a nadto začátky kapitol na lichých stránkách. Se sportovní tematikou báječně koresponduje nápad uvozovat kapitoly kreslenými sběratelskými kartami s portréty hráčů baseballu, jež jsou oblíbené mezi dětmi i v mimoliterárním světě.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ilustr. Jindřich Janíček, Labyrint, Praha, 2022, 224 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse