Vtipné ódy na divné joudy
Hrabal, Ondřej: Tasemnice hledá byt

Vtipné ódy na divné joudy

Ve zvířecích básních od A do Z nahlédneme do života neobvyklých tvorů žijících v Česku. Nečekejte však říkanky typu „šnečku, šnečku, vystrč růžky“, ale vtipné, provokativní, a především moderní rýmy z pera českého slamera.

Když jsem mezi knižními novinkami narazila na publikaci básníka Ondřeje Hrabala (nar. 1995), okamžitě jsem věděla, že bude zábavná, moderní a možná i trochu výstřední. A nemýlila jsem se, vskutku se jedná o neotřelé texty, jež přečtou jedním dechem děti i rodiče. Hrabal má totiž téměř desetileté zkušenosti s živým vystupováním na scéně slam poetry, která se vyznačuje provokativními, údernými verši komentujícími aktuální osobní i společenská témata, a v roce 2018 dokonce získal titul mistra České republiky. Knižně mu vyšly tři básnické sbírky a mimo poezii se věnuje i hudbě a organizování kulturních akcí. Na sbírce Tasemnice hledá byt (2022), jeho první knize pro děti, s Hrabalem spolupracovala výtvarnice a animátorka Alžběta Zatloukalová Göbelová (nar. 1991), s níž dlouhodobě probíral své nápady a společně se dobrali finální podoby knihy. Zvířata a lidé z jejích pestrých ilustrací působí přátelsky a při důkladnějším prohlížení stránek lze odhalit i vtipné detaily.

Od slamu k dětem

Strukturu sbírky udává oblíbené řazení básní dle abecedy (bez háčků) ve spojení se světem zvířat vyskytujících se v České republice. Ke každému písmenu tak autor napsal báseň jednomu živočichovi přímo na tělo. Záměrně si však vybírá mezi méně známými tvory, jako jsou například blešivec karpatský, exmoorský poník, tasemnice bezbranná či wyandotka. Obsahově často vychází z typických vlastností daného zvířete nebo přímo z jeho pojmenování. Báseň o jepici je tedy velmi kraťoučká jako jepičí život, v rýmech o pijavici zjistíme, kolik alkoholu za den zvládne vypít („Panáček k snídani na dobré trávení / Pivečko k obědu, ať se to spláchne“) a u pavouka stepníka moravského si užijeme místní dialekt („Halóó, kdo je tam? / Sorry, teďka nemožu – su v práci / Tož zrovna sítě zaplétám“). Některé Hrabalovy verše se snad mohou zdát poněkud drzé, vcelku však odpovídají nárokům současného mladého čtenáře (kniha je doporučena dětem 7+) i rodičů, kteří si libují v jazykovém humoru a provokativních tématech.

„Dojez tu myšičku, nejez ty šušně“

S originální obsahovou stránkou básní jdou ruku v ruce řízné rýmy a skvělý rytmus. Autor s chutí střídá různé typy rýmů a básnických figur. Hraje si s anaforou, aliterací či repeticí. Využívá anglicismy („V klidu, bro“), francouzské fráze s vysvětlivkou („c’est la vie“), slovní zásobu ze světa dospělých („mám depku“, „nebuď jak troska“, „mít vlastní domeček bez hypotéky“) i slang teenagerů („Héj kámo? Bec nechápu tvý rady“), přičemž každá báseň překvapí něčím novým. Velkou část textů koncipuje jako dialogy, některé dokonce jako písně. Stěžejní roli při četbě tak sehraje i kvalitní přednes rodiče či čtenářsky zdatných dětí, aby rýmy vskutku ožily. Autoři v závěru knihy mile překvapí QR kódem, který odkazuje na YouTube kanál, na němž nalezneme některé básně z knihy v pohybu a namluvené autorem samotným, čímž kniha získává další přidanou hodnotu. Vynikající inspirace pro rodiče, kteří si nevědí rady s přednesem!

Aby se nejednalo o pouhé humoristické výjevy ze života jednotlivých zvířat, nabízí každá dvoustrana i krátkou faktografickou část, díky které se něco přiučí i dospělí. Asi víte, že lososi plavou proti proudu za účelem rozmnožení a že jorkšír se vyvinul z vlka, ale věděli jste, že samičce daňka se říká daněla? Že fretky procházejí bouřlivou pubertou? Nebo že blešivec je průhledný? Edukativní pasáže rozhodně stojí za pozornost a zaujmou stejně jako originální básně a ilustrace. Některé verše si možná sami budete předčítat jen tak pro radost – a není nic lepšího, než když kniha pro děti zabaví i jejich rodiče. 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ondřej Hrabal: Tasemnice hledá byt. Ilustr. Alžběta Z. Göbelová, Host, Brno, 2022, 56 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse