Blue Lagoon Deluxe
Kaurin, Marianne: Prázdniny za všechny prachy

Blue Lagoon Deluxe

Šesťačka Ina řekne před celou třídou, že stráví léto ve skvělém resortu někde na jihu. Neodváží se přiznat, že doma nemají na žádnou dovolenou peníze. Nakonec prázdniny přinesou nejen slunění na pláži a nové přátelství, ale také poznání, že není dobré ze sebe dělat někoho jiného, než kým ve skutečnosti jste.

Knihou Prázdniny za všechny prachy (Syden, norsky 2018) se v češtině poprvé představuje norská autorka Marianne Kaurin (nar. 1974). Nakladatelství Host vybralo z její tvorby titul, který získal několik ocenění v Německu, mezi nimi i prestižní Deutsche Jugendliteraturpreis (2021). Domácí a americké publikum ale Kaurin zaujala hned svým young adult debutem Nærmere høst (Blíže podzimu, 2012), za nějž obdržela The 2018 Sydney Taylor Book Award. 

Námět do češtiny přeloženého příběhu je pro dětské knihy jeden z nejtypičtějších. Pojednává o outsiderovi, který se vymyká něčím, co nelze změnit, lze se s tím jenom smířit. To se ovšem v kolektivu šesté třídy hezky říká, ale špatně dělá. Jak se smířit s tím, že máma nemá práci a peníze a nepojedu vůbec nikam na prázdniny? Když na poslední hodině spolužáci vyjmenovávají dovolenkové destinace od mořských letovisek po New York, Ina to neustojí a bez přemýšlení vyhrkne, že pojede na jih, k moři, do luxusního resortu s bazénem a tobogány, kde se bude cpát dobrotami a odpočívat. Sice není schopná vybavit si jméno žádné konkrétní země, za což sklidí posměch, ale Ina se umí vylhat z mnoha věcí, třeba i z toho, když nemá peníze na dárek pro spolužačku.  

Vyprávění norské autorky staví na skvělém nápadu, že pláž a bar lze postavit kdekoli. Ina nejdřív tráví prázdniny zavřená v pokoji, protože se bojí, aby ji nikdo ze spolužáků nepotkal na ulici. Nakonec ale zvítězí chuť si léto užít. Sblíží se s Vilmerem, novým klukem ze třídy, který je na tom s prázdninami stejně bledě. Z opuštěného bytu, v němž kdysi bydlel domovník, si udělají svůj „Jih“. Staré krámy posbírané po okolí se promění ve vybavení all inclusive hotelu, nechybí písek, hudba ani drinky s brčkem. Z otravného spolužáka je najednou kamarád a možná i něco víc. 

Svérázný jižní ráj vydrží do té doby, dokud se v něm Ina nevyfotí a nepošle fotku na třídní whatsappovou skupinu, které vévodí slídivé spolužačky, jimž se snaží marně vyrovnat. Stane se, co se stát musí. Lež praskne. Ina je nucená postavit se pravdě čelem, ale také si ujasnit, kdo je její pravý kamarád. 

Sociální sítě ovládají životy dětí a teenagerů více, než si umíme přiznat. Nesrovnávat se, nezávidět nebo netoužit po tom, co sdílejí na svých profilech kamarádi, není snadné a u dívek to platí možná ještě o trochu víc. Marianne Kaurin navíc ukazuje, jak náročné je vycházet s rodičem, který se sám pere se životem. Jednoduchý, klasicky vyprávěný příběh prozrazuje o dnešní době mnohé. I proto by tato kniha byla skvělá povinná četba pro školáky od deseti let, a to nejen před prázdninami.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Daniela S. Zounková, Host, Brno, 2023, 182 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse