Doctor Pasavento
Vila-Matas, Enrique: Doctor Pasavento

Doctor Pasavento

Poslední román jednoho z nejznámějších současných španělských spisovatelů, Enriqua Vila-Matase, je zatím jeho nejrozsáhlejším dílem.

Poslední román jednoho z nejznámějších současných španělských spisovatelů, Enriqua Vila-Matase, je zatím jeho nejrozsáhlejším dílem. Téměř čtyřsetstránková kniha Doktor Pasavento (Doctor Pasavento) vyšla v září v nakladelství Anagrama.

Vila-Matas pokračuje ve směru naznačeném svými předchozími romány, pro něž je příznačné stírání hranic mezi literárními žánry, prolínání reality a fikce a zkoumání vztahů mezi spisovatelem a jeho dílem. Vila-Matase přitahuje nejasná linie mezi světem literárním a světem skutečným, fascinuje ho jejich vzájemné pronikání, k němuž svými romány s oblibou přispívá. Hlavní postavou a vypravěčem Vila-Matasovy nové románové autofikce je spisovatel, jehož touhou je zmizet, vzdát se veřejné role, proměnit se v nicotu. Vzorem se mu stává švýcarský spisovatel Robert Walser, který strávil poslední část života v psychisatrické léčebně, kde zcela přestal psát. Pasavento si ve snaze zmizet vytváří různá alter ega, mění identitu (stává se z něj doktor Ingravallo a doktor Pynchon) i vlastní minulost, přesouvá se z místa na místo, ze skutečných míst na místa fiktivní, zpochybňuje svou existenci.

Španělská kritika nový Vila-Matasův román ocenila, někteří ho dokonce prohlašují za to nejlepší, co Vila-Matas napsal.

 

Článek vyšel v týdeníku A2 č. 4/2005.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse