Diane Broeckhoven
Broeckhoven, Diane

Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (nar. 4. 3. 1946 v Antverpách) je vlámská spisovatelka a novinářka. Po dokončení oboru Přednes a nizozemská literatura na Královské konzervatoři v Antverpách začala pracovat jako novinářka pro list De Standaard, později psala pro ženský časopis Libelle a v současné době přispívá např. do deníku Gazet van Antwerpen.

Diane Broeckhoven (nar. 4. 3. 1946 v Antverpách) je vlámská spisovatelka a novinářka. Po dokončení oboru Přednes a nizozemská literatura na Královské konzervatoři v Antverpách začala pracovat jako novinářka pro list De Standaard, později psala pro ženský časopis Libelle a v současné době přispívá např. do deníku Gazet van Antwerpen. Od roku 1970 žila třicet let v Nizozemsku, v roce 2000 se vrátila do rodných Antverp. Byla příznivkyní hnutí Baghwan, které vedl guru Osho, adoptovala bangladéšskou holčičku. Cestu s dorůstající adoptivní dcerou do Bangladéše zpracovala literárně. Podobně čerpala i při psaní dalších knih pro děti a mládež z vlastních zkušeností matky tří dětí. Debutovala v roce 1981 a brzy získala jméno spisovatelky, která se v tvorbě pro děti nevyhýbá tabuizovaným tématům, ať už je to smrt dítěte (Een dood vogeltje, Mrtvý ptáček, literární cena Boekenleeuw 1986), AIDS (Kristalnacht, Křišťálová noc, Cena dětské poroty 1997) či propast mezi chudými a bohatými (Een god met warme handen, Bůh s teplýma rukama). Pro děti a mládež napsala na dvacet titulů. Tvorbě pro dospělé se věnuje od roku 1998. Novela Ještě jeden den s panem Julem (De buitenkant van Meneer Jules 2001, č. 2011), ve vlastní zemi původně povšimnutá jen okrajově, zaznamenala díky německému vydání značný úspěch: v Německu se prodalo na 150 000 výtisků, kniha se dočkala dramatizace, připravuje se tam filmové zpracování, do němčiny jsou už přeložené i všechny ostatní autorčiny knihy pro dospělé. Nejenže se ohlas v Německu zpětně odrazil na prodejnosti ve Vlámsku, ale probudil zájem i v dalších zemích. Následovaly překlady do korejštiny, polštiny, japonštiny, španělštiny, katalánštiny, angličtiny i češtiny (slovenské vydání se připravuje). Volné pokračování této novely tvoří Reiskoorts (Cestovní horečka, 2006).

Úplná bibliografie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Diane_Broeckhoven

Česky:
Diane Broeckhovenová: Ještě jeden den s panem Julem. Z nizozemského orig. De buitenkant van Meneer Jules přel. Lenka Řehová, Eroika, Praha, 2011, 100 s.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse