Příliš růžový thriller
Galbraith, Robert: Ve službách zla

Příliš růžový thriller

Třetí detektivní román, který Joanne Rowlingová napsala pod jménem Robert Galbraith, má být temný thriller. Mnohem výraznější je ovšem linka romantická. Jinak je to čtení zdlouhavé a s dírou v zápletce.

Joanne K. Rowlingová se pod svou druhou identitou Robert Galbraith pustila do psaní detektivek a to, co se zpočátku snad zdálo být nečekanou odbočkou, se změnilo v hlavní činnost. Po vydání Volání Kukačky v roce 2013 publikovala každý další rok nový případ svého detektiva Cormorana Strika a jeho asistentky (která usiluje o více pravomocí v rámci pátrání) Robin. Přičemž počet popsaných stran u každé další knihy vzrostl, podobně jako se tomu dělo u série o Harrym Potterovi: Volání Kukačky mělo 480 stran, Hedvábník 512 a román Ve službách zla, který česky vyšel se zhruba půlročním zpožděním oproti originálu, čítá hned 556 stan, když od nich odečteme poděkování, poznámky překladatele a kredity autorů písňových textů pozapomenuté rockové skupiny Blue Öyster Cult, jimiž Rowlingová uvádí každou kapitolu. Rostoucí počet stran přitom neskýtá žádný důvod k optimismu – spíše budí dojem, že autorka si od editorů příliš nenechá mluvit do řemesla. Takže jestliže už Hedvábník mohl být výrazně zkrácen, aniž by to ublížilo jeho jinak celkem podařené zápletce, v aktuálním románu už Rowlingová občas zdržuje nesnesitelně.

Rozvleklost románu je o to patrnější, že tentokrát se nejedná o klasickou anglickou školu (whodunitku), text má spíše formu thrilleru. Jistěže ne moc akčního, spíše si čtenář vzpomene na Vraždy podle abecedy od Agathy Christie, jen zde je zápletka přímočařejší a triviálnější a od začátku je na scéně čtveřice podezřelých, mezi nimiž Strike s Robin hledají pachatele. Rowlingová nepravidelně střídá perspektivy, převážně sleduje události prostřednictvím Cormorana a Robin, ale občas se mezi ně vklíní perspektiva vyšinutého sériového vraha žen a dívek, který má spadeno i na Robin. To, že je pátračka sama sledována, je sympaticky neobvyklý (i když ne úplně výjimečný) prvek. Ovšem Rowlingová tak chce vytvářet napětí a pocit ohrožení, což jí jen málokterý čtenář uvěří. Sice v sérii o Harrym Potterovi odpravila několik důležitých postav, ale nikdy žádnou z hlavních; George R. R. Martin to přece jen není. Celá tato linie tak někdy na začátku poslední třetiny začíná ochabovat a nakonec vyšumí do prázdna, a když pak Strike na vraha nastraží léčku, ten se nezmůže ani na překvapivý protitah, jak velí pravidla žánru přinejmenším v podání lepších autorů.

Reklamní výkřik na záložce upozorňuje, že se jedná o „nejtemnější“ případ Strikovy kariéry. Počtem mrtvých a způsobem zabíjení snad, nicméně přiléhavější by byl výraz „nejosobnější“. Protože hned od začátku jde o souboj Cormorana s vrahem a vraha s Cormoranem. Vše začne tím, že detektiv dostane poštou lidskou nohu uříznutou zhruba v místech, kde si Strike nasazuje protézu (pro ty, kdo se s detektivem setkávají poprvé – veterán z Afghánistánu Strike o nohu přišel při jedné vojenské misi). Autorka prostřednictvím vrahovy perspektivy rychle vysvětlí, že cílem je pomstít se Strikovi za dávné ponížení. A Strike pátrá ve své barvité minulosti, kdo by mohl mít mozek i žaludek na něco takového.

To jsou mimochodem asi nejzajímavější pasáže knihy. Rowlingová umí napsat postavy, umí jim vyrobit minulost, která je patřičně odpudivá a děsivá. Ať je to pedofilní násilník, nebo neúspěšný rocker, který však má talent pobláznit kdekterou ženu a dívku včetně kdysi Strikovy matky, vesměs to jsou figury barvité, a přitom uvěřitelné. Kupodivu podstatně naivněji si autorka počíná při rozkreslování povah Strika a Robin: například skutečnost, že Robin absolvovala kurz sebeobrany, se čtenář i Strike dozvědí až ve chvíli, kdy se na ni násilník vrhne.

Možná napínavější než linka kriminální je linka romantická. Rowlingová opět posouvá Robin blíž do Cormoranovy náruče, neuspokojivost aktuálních vztahů obou hlavních hrdinů je tentokrát obzvláště akcentována. Čtenáře detektivky (ba dokonce thrilleru) však náznakové kroužení a občasné citové výlevy budou spíše iritovat – jakkoliv mají svůj náboj, jejich hlavním účelem, jak se v závěru ukáže, bylo natahovat děj a dodávat mu napětí tam, kde nestačí psychopatický zabiják. Možná, že příhodněji by knize slušela škatulka „romance s kriminální zápletkou“.

Rowlingová se navíc dopustila jedné chyby, jakkoliv se tomu při pohledu na seznam osob, které jí s přípravou knihy pomáhaly, nechce věřit. Při zpětném čtení lze totiž snadno objevit, že jedna postava výrazně (a nelogicky) změnila svou vizáž, aby se k ní později nepravděpodobně rychle vrátila.

Rowlingová je natolik dobrá spisovatelka, že čtenáře vyloženě nenudí. Pátrání, jakkoliv zdlouhavé, oživuje romantickým dusnem i výlety do minulosti nejen Strika, ale i Robin (také v jejím případě vykouzlí jedno temné trauma), dialogy odsýpají a přes občasné podezření z product placementu (kavárna Starbucks, pivo McEwan’s a podobně) má jisté kouzlo i cestování do Skotska a na anglický venkov. Teprve při rekapitulování přečteného se vnucuje pocit, že většina z toho byla jen vata a že Strikovi k identifikování pachatele vlastně postačilo správně „přečíst“ jednu jedinou fotografii. Vata ovšemže růžová.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Ladislav Šenkyřík, Plus, Praha, 2016, 576 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

pepe,

Mně se na té knize nelíbí logika celé zápletky. Strike a Robin horečně celou knihu pátrají po ničem jiném, než kde tři podezřelí bydlí, toť vše. Něco, co si policie může zjistit obratem ruky. A když to zjistí, pak tímto samotným faktem je záhada kdo je vrahem vyřešena. Přitom Strike policii ty podezřelé nahlásil, takže bych očekával, že policie podezřelé navštíví, udělá u nich domovní prohlídku a pátrání je u konce.
Je to tedy spíše konverzační thriller, než detektivka. V jádru knihy je hlavně to, zda se Robin vdá, nebo ne. Za sebe bych spíše nedoporučil.

Antonín Kudláč,

Ano, na Moravě jsem to slyšel, ale myslím, že to na věci příliš nemění. Mezi mluvenou řečí a řekněme publicistickým stylem je přece stále ještě nějaký rozdíl.

Vojta,

"Odsýpání" versus "odsejpání" je do značné míry záležitost regionu. Na Moravě se běžně v hovoru používá "odsýpat" i "výška", rozhodně častěji než varianty s "ej", které by tam nikdo nepovažoval za přirozenější nebo snad "šmrncovnější".

honza,

To máte jako s rejpáním. Do někoho rýpat – to je poloviční.

Antonín Kudláč,

Práce možná (někde) odsýpá, ale dialog nebo děj - zní to opravdu komicky. Nic proti dotyčném jazykovému ústavu, ale kodifikace je věc jedna a určitý jazykový cit věc druhá. Je mi to prostě proti srsti, podobně jako když slyším, jak někdo líčí, že studoval na "výšce". Brr.
Nemůžu si pomoct, to odsýpání považuju spíše za módní výstřelek, ještě před pár lety nikdo neodsýpal. Ale když Vás to baví...
Konec starcova skuhrání :-)

Pavel Mandys,

Ad Antonín Kudláč: Nedalo mi to a zabrousil jsem na Internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český a výraz odsejpat tam - zřejmě jako hovorový a tudíž nepřípustný - neznají. Naopak odsýpat tam je a to i ve zde použitém smyslu, s příkladem "Práce nám odsýpala."

Antonín Kudláč,

Že se vměšuji do debaty o pozoruhodných dějových zákrutech díla poznámkou povýtce lingvistickou: stalo se nějak módním používat podivné sloveso "odsýpat". Připadá mi to jako ta anekdota, v níž kdosi chtěl pejska zespisovnit na "píska". Proč, bohové, ta absurdní snaha měnit krásné hovorové "odsejpat" v takovou obludu? Je to nutné, pane redaktore? Kdybyste tu Vaši větu četl nahlas, budou dialogy v té detektivce trpět těžkým astmatem...

Pavel Mandys,

Ono je to s těmi kurzy sebeobrany dost zmatené. Na začátku Strike přizná, že Robin sám zaplatil skvělý kurz, ale později je najednou překvapený, že nějaké kurzy absolvovala a navíc z toho vyplývá, že ne ty, které jí objednal on, ale už nějaké dávno předtím.

Wopi,

Když někdo míní psát recenzi, neměl by přeskakovat odstavce. O tom, že Robin skvěle absolvovala kurs sebeobrany se píše už na začátku, kdy ji Strike varuje. :( Ach jo, ještě jsem nepřečetl víc než dvě kapitoly, ale bojím se, že to není recenze, nýbrž dojmologie.