Stopařka
Haasse, Hella S.: Transit

Stopařka

Útlá novela vyšla jako dárková publikace v týdnu knih 1994. Tzv. "dárek týdne knihy" (boekenweekgeschenk) patří k velmi pěkné, letité tradici. Každoročně bývá vybrán jeden spisovatel, který napíše tuto dárkovou knížku, a tu pak dostane v týdnu knihy každý, kdo utratí za knihy určitý obnos.

Útlá novela vyšla jako dárková publikace v týdnu knih 1994. Tzv. "dárek týdne knihy" (boekenweekgeschenk) patří k velmi pěkné, letité tradici. Každoročně bývá vybrán jeden spisovatel, který napíše tuto dárkovou knížku, a tu pak dostane v týdnu knihy každý, kdo utratí za knihy určitý obnos. Těchto dárkových knížek je přirozeně vytištěno z propagačních důvodů velmi mnoho, takže vyvolený autor má značnou publicitu. A nebývá to autor ledajaký, musí být něčím významný. Je zajímavé, Že Hella Haasseová dostala tuto příležitost už dvakrát. Proslavila se právě dárkem týdne knihy v roce 1948. Byl to její proslulý Oeroeg (Urug), odehrávající se v bývalé Nizozemské Indii, ale psaný už v době, kdy se pouta s "mateřskou" zemí trhala, chystala se koloniální válka, jež skončila vyhlášením Indonéské republiky.

Knižní dárek z roku 1994 se odehrává v Nizozemsku, kam se ze svých toulek nakrátko vrací typická holandská baťůžkářka, Xenie. Je stále na cestě, na amsterdamském hlavním nádraží vystoupí jen proto, že se chce setkat se starou kamarádkou a kamarádem. Dopadne to špatně. Z kamaráda je narkoman, jeho rodina dává vinu Xenii. Nu což, baťůžkářka by se zase vydala na další cestu, ale shodou okolností zakotví - zase jen nakrátko - u starého muže, kterému by dočasne vedla domácnost, aby měla na další toulky. Mezi starým mužem a zcela alternativní, vykořeněnou dívkou vznikne podivný přátelský vztah, oba se naučí chápat a respektovat toho druhého, oba z tohoto vztahu mnoho získají. Jejich přiblížení je však pouze citové. Xenie by mohla zůstat, ale rozhodne se odejít. V neposlední řadě proto, že znovu zapadne do přediva bývalých nepěkných známostí, feťáků, kteří se ji snaží vydírat. Rádi by se s její pomocí dostali do domu starého pána a vykradli ho. Z toho se však Xenie nápaditě vykroutí. Starého pána nezradí. Ale vydá se zase na cestu, tentokrát jako stopařka. Amsterdam byl pro ni jen tranzitem, z něhož však vyšla se ctí.

Hella S. Haasseová: Transit, Em. Querido, 1994, 92 s.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse