Kde domov můj po americku
Chaon, Dan: You Remind Me of Me

Kde domov můj po americku

You Remind Me of Me (Připomínáš mi mě samotného) je první román Dana Chaona.

You Remind Me of Me (Připomínáš mi mě samotného) je první román Dana Chaona. Jeho příběh je vychází z povídky Big Me (Velké já) z Chaonovy sbírky povídek Among The Missing (Mezi pohřešovanými), za níž byl autor v roce 2001 nominován na Národní knižní cenu. Hrdinou této povídky je Andy O’Day, který jako mladík bydlel se svým ovdovělým otcem vedle člověka, který se ukáže být Andyho starším já. Hlavní hrdina tak má možnost na vlastní oči konfrontovat budoucnost sebe sama - a také se o ni náležitě strachovat.

Jak už sám název knihy napovídá, stejnou časovou smyčku, jako vypadlou z Borgesových povídek, nabízí Chaon i ve svém románu. Tentokrát sledujeme Troye, průšviháře, jenž před trávením času se svými adpotivními rodiči dává přednost kouření marihuany a který později kvůli angažmá v jakémsi kšeftu s drogami přijde o možnost vídat se se svým synem, a Jonaha, jehož tvář poznamenají hned v první kapitole knihy psí zuby. Teprve během čtení se čtenář dovtípí, že Troy je starší bratr Jonaha, který byl matkou dán k adopci ihned po porodu. Ta svého rozhodnutí lituje, což určuje i její vztah k dítěti, které si nechala, Jonahovi. Když Jonahovi zemře babička, u níž vyrůstal, a matka spáchá sebevraždu, vydává se Jonah na dlouhou cestu Spojenými státy, aby se pokusil najít své nové já.

Leitmotivem Chaonova románu je otázka: jak definovat rodinu, když se její členové navzájem neznají a žijí nezávisle na sobě? Kde hledat domov a rodinnou identitu? Jonah se chce vrátit domů, ale neví, kde leží, trpí nostalgickými vzpomínkami na něco, co sice tuší, že by mělo existovat, ale u sebe to nenachází. Proto je na každé štaci své cesty po Americe někým jiným, proto se tak radikálně proměňuje každý týden. A to nemá ani tušení, že někde žije jeho bratr... Danu Chaonovi se povedlo rozvinout prvotní námět své povídky do nevídané šíře.

 

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Ballantine Boooks, 356 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse