Durman
Krohn, Leena: Durman

Durman

Leena Krohn, jedna z nejvýraznějších finských autorek současnosti a držitelka prestižní literární ceny Finlandia za rok 1992, se českým čtenářům v knižní podobě představila románem Durman v překladu Vladimíra Piskoře poprvé.

Skutečně jde o román, byť poněkud netradiční, a nikoliv o povídkový soubor, jak se uvádí na záložce knihy!

Většinu děl této autorky je ovšem těžké žánrově zařadit – literární kritici se nejčastěji uchylují k nálepce magický realismus, někdy bývá řazena i mezi autory sci-fi.

Leena Krohn ve svých knihách hledá odpověď na „věčné“ otázky: co je to nekonečno, čas, místo? Jak sama říká: „Nechci literaturu oddělovat od filosofie. Pro mne literatura představuje také metafyziku a etiku.“ Tentokrát si klade další zásadní otázku: co je to skutečnost? Je to klam, který každý vidí? A co nám vlastně předkládají naše smysly?

Celý román je spíše sledem epizod, jejichž ústřední postavou je redaktorka časopisu zabývajícího se paranormálními jevy, která se z titulu své práce setkává s velmi podivuhodnými lidmi i jevy. Toto panoptikum zahrnuje pána zvuků, kyvadélkáře, ženu, v jejímž těle dlí čtyři osoby, trepanátora, vampýrku i jiné interdimenzionální bytosti a jednání s nimi přináší i nejednu humornou situaci. Hrdinčin život však výrazně ovlivňuje durman, pověstná to bylina blouznění, jejíž drcená semena zprvu užívá coby lék na astma. A hranice mezi skutečností a fantazií se začíná ztenčovat.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Leena Krohn: Durman. Klam, který každý vidí. Přel. Vladimír Piskoř, Havran, 2004, 190 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Anonym,

Výborná kniha!