Růžová instituce
Saterstrom, Selah: The Pink Institution

Růžová instituce

Název Pink Institution vystihuje proniknutí pod růžovou fasádu Jihu, ale sama Selah Saterstrom líčí Růžovou instituci jako „morek, paměť, manželství, šílenství, krev, domy, ve kterých straší“.

Selah Saterstrom (*1974) publikovala nejprve časopisecky v 3rd Bed, Tarpaulin Sky a Monkey Puzzle, Pink Institution (Růžová instituce) je její prvotina. Část honoráře za tuto knihu věnovala autorka alternativnímu azylovému domu Sunshine Shelter pro zneužívané děti v Natchez ve státě Mississippi.

Růžová instituce je postmoderní koláží dokumentů a zážitků z dětství plného temných přízraků amerického Jihu: alkoholismu, incestu, násilí: „Potřebovala jsem se zorientovat v kalné vodě, prolomit mlčení,“ říká autorka v interview pro Coffee House Press. “Text knihy vznikal dlouho před napsáním, jako něco, co se muselo vyslovit.“

Název Pink Institution vystihuje proniknutí pod růžovou fasádu Jihu, ale sama Selah Saterstrom líčí Růžovou instituci jako „morek, paměť, manželství, šílenství, krev, domy, ve kterých straší“. Jde o rodinnou historii, kde růžová barva představuje intimitu vnitřního obsahu. Lak, který dítě postupně odloupává, až se objeví kostlivci.

Autorka přistupuje k tématu jižanské gotiky avantgardně, nelineárně, skládá mozaiku příběhu čtyř generací žen. Začíná dešifrováním konfederačních artefaktů, jako jsou vybledlé pozvánky na ples a deníkové zápisky, kde chybějící místa vytvářejí základní otázku: jak rodina přijde ke svému prokletí - je to otázka genetická, místní, či jiná? Jak porozumět prostředí, do kterého se narodíme, a nakolik jsme jím určeni?

Postmoderní experiment dekonstrukce vyčpělých výparů bourbonu a degenerace otevírá další větev této specificky americké verze hororu a sexu. Je to nová verze jižanské gotiky, témat, která zpracovávali William Faulkner, Erskine Caldwell, Flannery O'Connor, Carson McCullers, Eudora Welty, Tennessee Williams, Truman Capote a další.

Jak násilná minulost poznamenává současnost? Podle Selah Saterstrom se Jih od občanské války nikdy nevzpamatoval. Ale navíc jsou mýty o bývalém ráji jižanských krásek rozmetány pohledem na holčičku mezi ojetými pneumatikami. Uprostřed experimentu s popisem děsivé reality je žaltář a modlitba, poezie v próze. Kombinace abstrakce a hravosti poskytuje nadhled nad drsností tématu, bídou a prokletím. Je to pokus vyprávět historii beze snu, bez nostalgie, hlasem probuzeným, jako autorčina vlastní koláž na obálce vyprávíme svůj příběh tak, abychom si ho vysvětlili.

Růžová instituce poskytuje vhled do jednoho z největších témat dnešní doby: sexuálního zneužívání dětí členy rodiny. Toto téma má obrovský úspěch mimo jiné také pro terapeutickou hodnotu, kterou má odvážným sdílením pro překvapivě vysoké procento čtenářů, kteří se s „růžovou institucí“ také potřebují vyrovnat.

© Pavla Jonssonová

http://www.coffeehousepress.org

Margaret Wappler
http://www.believermag.com

  

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Minneapolis, Coffee House Press, 2004

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse