Julio Llamazares
Llamazares, Julio

Julio Llamazares

Julio Llamazares dnes patří k nejvýznamnějším spisovatelům španělského jazyka, je držitelem mnoha literárních a novinářských ocenění.

Španělský spisovatel a novinář Julio Llamazares se narodil 28. 3. 1955 v učitelské rodině ve španělském autonomním společenství Castilla y León, v obci Vegamián v leónské provincii. Vystudoval práva, ale právní praxi nevykonával dlouho. Nyní se plně věnuje psaní a novinářství, ať už v novinách, rozhlase nebo televizi. Píše romány, krátké lyrické prózy, poezii, ale i filmové scénáře a také cestopisy. V roce 2008 například vydal rozsáhlý, netradičně pojatý cestopis Las Rosas de Piedra (Kamenné růže). Esejistickým stylem se v něm vypsal ze svých dojmů z putování po španělských katedrálách.

V rozhovoru, který poskytl novinářce Yolandě Delgado Batistové, se přiznal, že toužil psát už od dětství. Psát pro něj znamená vyprávět příběhy. Příběhy, jejichž prostřednictvím zapomeneme na příkoří, která se nám dějí v našem vlastním životě, ale i „příběhy, které nám pomáhají interpretovat skutečnost a proniknout k našemu vlastnímu příběhu“. Příběhy se podle něj dají vyprávět tisíci způsoby, ale největšího účinku se dosáhne „obráběním“ jazyka. Tak jako jiní opracovávají železo nebo kámen, spisovatel pracuje se slovy. Obrušuje je a leští, jako by šlo o kámen nebo dřevo do té chvíle, dokud neznějí jako hudba.

K psaní filmových scénářů a novinových článků přistupuje stejně jako k psaní literatury. Novinářská práce je pro něj pouze jinou tváří literatury a vychází ze stejných pohnutek: z touhy vyprávět. Psaní chápe jako cíl sám o sobě, nikoli jako prostředek, jak se stát slavným. Je přesvědčen, že literatura má vznikat v osamění, a nelíbí se mu, jak se přiznal ve zmíněném rozhovoru, že trh dnes chce po spisovateli, aby se zúčastňoval společenských akcí, veřejně vystupoval a propagoval sám sebe. Llamazares je přesvědčen, že za spisovatele má mluvit jeho dílo a nic víc.

Významný hispanista Josef Forbelský o Llamazaresovi napsal, že se povahou svého díla vymkl diktátu „kulturního průmyslu" a intenzitou své poetiky se proti němu dokonce prosadil. Doslova uvedl: „Jak jeho básnické knihy, tak jeho prózy ignorují požadavky na ,kratochvilný’ charakter moderní literární tvorby. Neboť jsou zcela osobním sebevyjádřením a neopakovatelným rozhovorem mezi člověkem a časem, odnášejícím všechno do nepaměti.“

Julio Llamazares, který dnes patří k nejvýznamnějším spisovatelům španělského jazyka, žije v Madridu a je držitelem mnoha literárních a novinářských ocenění.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse