Případ jednoho zapeklitého orgasmu
Lønning Aarø, Selma: Už budu!

Případ jednoho zapeklitého orgasmu

Julie, spisovatelka a matka tří dětí, ještě nikdy nezažila orgasmus, zato ho zvládá předstírat tak dokonale, že o tomto delikátním problému neměl donedávna tušení ani její manžel. Protože se to všude hemží návody, jak na to, rozhodne se Julie se svou slabostí zatočit. Koupí si dokonalý vibrátor s příznačným názvem Mr. Rabbit, zavře se s ním na týden do ložnice a zařekne se, že bez orgasmu nevyleze.

Proč se dnešní svět točí jenom okolo sexu? Jak v něm mohu obstát, když jsem TO ještě nikdy neměla?

Julie, spisovatelka a matka tří dětí, žijící v luxusním domě v norském hlavním městě s au-pair za zády, si musí jednoho dne nad stránkami deníku Dagbladet, který si články o sexu snaží zvýšit klesající čtenost, přiznat krutou pravdu. Ještě nikdy nezažila orgasmus, zato ho zvládá předstírat tak dokonale, že o tomto delikátním problému neměl donedávna tušení ani její manžel. Protože se všude píše, že orgasmus je kořením života, a po internetu se to hemží návody, jak na to, rozhodne se Julie se svým slabým místem zatočit. Koupí si dokonalý vibrátor s příznačným názvem Mr. Rabbit, zavře se s ním na týden do ložnice a zařekne se, že bez orgasmu nevyleze. Od tohoto předsevzetí ji neodradí ani to, když na ni manžel a děti klepou a ptají se, kdy konečně vyjde ven. Její přístup je racionální a slovy manažerských příruček zaměřený na cíl. Vyvrcholení je úkolem, k němuž přistupuje disciplinovaně, bez emocí a citové angažovanosti, ostatně jako všemu a všem ve svém okolí. Je známá pravda, že když se čemukoli věnuje čas a úsilí, výsledek se dostaví, ať jde o vánoční cukroví, povýšení v práci, nebo sex.

Norská spisovatelka Selma Lønning Aarø (nar. 1972) v minulosti pravidelně psala sloupky do sobotního vydání zmíněných novin, kromě nich je autorkou řady knih, včetně, jak tomu je ve Skandinávii téměř pravidlem, několika titulů pro děti. Její tvorba pro dospělé se zabývá především tématy partnerských a rodinných vztahů. V románu s chytlavým názvem Už budu! předkládá typický obraz znuděné ženy z vyšší střední třídy, které vlastně nechybí vůbec nic, až na ten nešťastný orgasmus. Přesto však Julie trpí různými civilizačními neduhy matek s malými dětmi – nízkým sebevědomím, nadbytkem času vedoucím k přemýšlením o vlastních nedokonalostech a dokonalostech jiných, melancholií z toho, kam ji život zanesl, ponorkovou nemocí z unaveného manžela, ukřičených dětí a upatlaných podlah.

Jak už to tak u knih s růžovou barvou a zajíčkem na obálce bývá, obsah je méně erotický, než bychom doufali. Julii totiž z jejích snah o uvolnění a procítění těla neustále někdo vyrušuje – ukrajinská au-pair, sousedka, která potřebuje zrovna tu cuketu, kterou si Julie pořídila pro zcela jiné a smyslnější účely, nebo vzpomínky na minulé milence, v horším případě na otce. Julie není postava nikterak sympatická a čtenář se diví, že ji trpělivý manžel ještě neopustil nebo alespoň nepodvedl. Kdyby se autorka držela této linie, mohl by z knihy být poměrně vtipný antifeministický humoristický román ze současnosti. Některé pasáže jako pokus o lesbický sex, zuřivá onanie, jejímž výsledkem je zánět zápěstí, nebo historka o tom, jak na prohlídce u porodní asistentky donutit budoucího otce k sňatku, jsou trefné a vtipné.

Autorčiny ambice jsou ale bohužel vyšší a textu to ve výsledku škodí. V momentech, kdy se kniha pokouší být něčím více než zábavou, to začíná skřípat. Aarø se snaží ukázat, jak se ženy nechávají unést diktátem povrchních médií a vzdávají se možnosti žít podle vlastních pravidel, což je i kámen úrazu hrdinčina orgasmu. Postava Julie je však příliš plochá na to, aby na ní mohla být kritika společnosti, adorující sex jako symbol úspěchu, vystavěna. Samotný závěr sedmidenního putování za orgasmem působí jako hollywoodsky uhlazený konec rodinného filmu, v němž se vlk nažere a koza zůstane celá. Ačkoli román Už budu! není dílo literárními kvalitami nijak výjimečné, své čtenářky si jistě najde. Kniha s podtitulem „veselý román pro ženy“ je ideální čtení pro vlahé srpnové večery.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Anežka Sobotková, XYZ, Praha, 2016, 216 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse