Tajemství mlžného ostrova
Condie, Ally: Hlubina

Tajemství mlžného ostrova

Čtveřice přátel objevuje uprostřed zátoky záhadný ostrov, který je i díky starému hausbótu a tajemství, jejž skrývá, báječným místem, kde si lze naplno užívat volného času bez dohledu rodičů a vlastně i kohokoli jiného. Postupně se ale ukáže, že to, co se zprvu jevilo jako zábava, se časem může přerodit v čirou hrůzu. Strachu je však nutné se postavit, chceme-li jej jednou provždy překonat.

Se jménem Brendana Reichse se čeští čtenáři dosud mohli setkat pouze v knihách, na nichž spolupracoval se svou mnohem slavnější matkou, forenzní antropoložkou a i u nás velmi populární spisovatelkou Kathy Reichsovou. A jeho sólového projektu se nedočkají ani nyní. Tentokrát spojil síly s bývalou učitelkou angličtiny a nyní rovněž spisovatelkou Ally Condieovou, autorkou do češtiny přeložené trilogie Matched, která v letech 2012–2013 vycházela pod hlavičkou Knižního klubu. První plod jejich spolupráce nese název Hlubina (The Darkdeep, 2018) a je úvodním dílem stejnojmenné, prozatím třídílné série dobrodružných knih pro děti, jež je podle Reichsových slov „něčím mezi Rošťáky (The Goonies, 1985, rež. Richard Donner) a Stranger Things“. Nutno přiznat, že líbivá obálka laděná do červených a modrých odstínů na mimořádně úspěšný netflixovský seriál, dnes doplněný i několika knihami a zmíněný na zadní straně přebalu, jasně odkazuje.

Hlubina sleduje osudy Nica, Tylera, Opal a Emmy, čtyř dvanáctiletých kamarádů z městečka Timbers, kteří se při pátrání po ztraceném dronu vydávají do historkami opředené a mlhou věčně zahalené Tiché zátoky. V ní objeví zalesněný ostrov, o jehož existenci nikdo z nich neměl ani tušení. I přes určité obavy vyráží čtveřice na průzkum záhadné pevniny a brzy v jejím středu naleze jezero, na jehož nehybné hladině se vznáší zchátralý a zjevně neobývaný hausbót. V něm přátelé najdou spoustu zajímavých věcí, například rakev plnou starodávných zbraní, zvířecí kostry, staré knihy, zaprášené fotografie nebo sklenici plnou jakési neforemné zelené hmoty. To nejlepší ale objeví v podpalubí. Hausbót se stává dokonalou klubovnou, kam se Nico a zbytek party vracejí takřka každý den, pokud jim v tom zrovna nebrání přípravy na ředkvičkový festival, jenž má do městečka přilákat davy turistů. Brzy však začne vycházet najevo, že zábava, kterou ostrov skýtá, nebude tak bezstarostná, jak se zprvu zdálo.

Condieová s Reichsem vsadili na vcelku osvědčený koncept. Dětští hrdinové v podstatě kousek od domova nacházejí cestu do „světa“, v němž platí trochu jiná pravidla a kde si mohou užívat bez otravného dohledu nudných dospělých. Záhy se ukáže, že všechno zase tak růžové není, a v podstatě jediný, kdo může odvrátit rodící se katastrofu, jsou hlavní hrdinové, neboť to, co se blíží, by racionální dospělí vůbec nepochopili. V různých ohledech Hlubina nepřipomíná jen zmiňované Stranger Things, ale namátkou třeba letitější, leč výjimečně zábavnou hororovou komedii Záhrobní komando (The Monster Squad, 1987, rež. Fred Dekker), zůstaneme-li u audiovizuální tvorby, popřípadě slavné To Stephena Kinga nebo Temné léto Dana Simmonse, zamíříme-li do literárních vod – a patrně by se dala najít i celá řada dalších příkladů. Dějem, jazykem i celkovým literárním pojetím ovšem poslední dva zmíněné tituly cílí především na dospělého čtenáře a obzvlášť v Simmonsově případě se točí kolem nostalgického vzpomínání na vlastní dětství.

Hlubina má naopak oslovit generaci, která je věkem blízká hlavním hrdinům, a přináší tak celkem přímočarý děj, atraktivní zápletku, nekomplikované postavy – byť vztahy mezi některými z nich projdou jistou proměnou –, a jednoduché dialogy, jež se jazykem snaží přiblížit dnešní mladé generaci, ačkoli v českém, jinak čtivém překladu se tu a tam objeví strojený, až knižní výraz – ten pronesený ústy dvanáctiletého chlapce či dívky nepůsobí příliš věrohodně. Důležité také je, že i když postavy nejsou nijak zvlášť prokreslené, působí uvěřitelně a řeší víceméně všední problémy (mezi sebou navzájem i s nechápavými rodiči), takže se s nimi mladý čtenář nejspíš dokáže vcelku snadno ztotožnit a prožívat celý příběh po jejich boku. Poměrně jednoduché je i obecné poselství knihy, ale to koneckonců platí i pro výše uvedené romány, filmy i seriál: překonat vlastní strachy, nebát se zodpovědnosti a uvědomit si ohromnou sílu skutečného přátelství.

Hlubina sice nepůsobí jako přelomové dílo, které by oslovilo široké masy, bezpochyby si ale najde své čtenáře. Ti si ji náležitě užijí a vzhledem k výtečnému závěru budou po otočení poslední stránky nejspíš netrpělivě vyhlížet pokračování.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

Přel. Jan J. Škrob, Dobrovský s.r.o – Drobek, 2021, 248 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse