Leporelo jako crossover čtení
Stará, Ester: Meky mek

Leporelo jako crossover čtení

Prasata jsou bystrá, králíci přizpůsobiví, ovce skromné – nejen to sděluje interaktivní rozkládací leporelo s jedenácti básněmi, věrohodnými podobiznami a překvapivými informacemi nejen z emočního života hospodářských zvířat.

Knihy z nakladatelství POP-PAP jsou na první pohled jiné, to už jsme si zvykli a vždycky se těšíme na novinky, které posouvají laťku knihařského umění – kam až? Nikdy to není jen kniha ke čtení, byť originálně ilustrovaná a nekonvenčně napsaná, tvůrci si pokaždé dávají záležet, aby vznikl co možná víceúčelový paket pro poučení i zábavu. 

Novinka Meky mek! (2022) slibuje představit „skutečný svět zvířátek“. Míněna jsou nejběžnější hospodářská zvířata, jejichž zvuky se učí napodobovat nejmenší děti dřív, než začnou používat slova – tím budiž vysvětlen hravý titul, který metonymicky zaštiťuje i zvířátka chrochtající, kdákající, bučící, bečící, bzučící – známe je všichni a celkem jich do tohoto netradičního svazku bylo zahrnuto jedenáct. Těšit se můžeme v prvé řadě na odpovídající počet tematických, důvtipně zrýmovaných básniček Ester Staré, která suverénně drží rytmus, hýří synonymy, dbá na zvukomalebnost a nebojí se ani popkulturních odkazů na krávy Jitky a krůty v hejně (v básních spoiler nehrozí, tak tady: „Kdo to plave v chladné řece? / To je kráva Jitka přece.“ A z jiné stránky: „Hele, krůto, máš to stejně?“).    

Každé básni předchází celostránkový výtvarný doprovod, tedy stylizovaná kolorovaná kresba zvířecího protagonisty, překrytá vyjímatelnou černou šablonou s obrysem zvířete, kterou si děti můžou z knížky vyjmout, obkreslit a dotvořit. Autorkou těchto „zdvojených“ ilustrací je Marcela Vostřelová, nakladatelka, máma malé Ellen a také duchovní máma tohoto knižního konceptu. 

Až si prohlédnete všechny obrázky a zarecitujete verše, zdaleka ještě nemusíte knihu odkládat. Meky mek! je totiž rozkládací leporelo, takže na rubové straně pevných listů z recyklovaného papíru najdeme pokračování. Nejpozději v tuto chvíli se dostaví wow efekt – a vzápětí možná také aha efekt. Kniha nepřekvapuje jen po formální stránce svou nápaditostí a mnohovrstevnatostí, ale i cílevědomým odhodláním jít proti zaběhnutému smýšlení o zvířatech: prasata nejsou jen čuňata, co se rochní v blátě, slepice nejsou stroje na snášení vajec, kravské mléko patří telatům spíš než do pet lahví. Jaký je „skutečný svět zvířátek“, poodhalují věcně psané portréty zvířat na rubu tohoto dětského leporela. Jsou pozoruhodnou četbou i pro dospělé – popisují emoční život zvířat, jejich výjimečné schopnosti, inteligenci a život v přirozeném prostředí v kontrapunktu s tím, jakým podmínkám jsou tato užitková zvířata vystavena ve velkochovech. Informace jsou podány citlivě, třebaže průmyslovou realitu nijak nepřikrášlují, šokující jsou zejména číselné statistiky v závěru netradičních encyklopedických hesel. Texty jsou psány srozumitelně, cílí na děti školního věku, ale v mnohém otevřou oči i dospělým. 

Meky mek! je v jistém smyslu entuziastický projekt, dotažený do posledního detailu, nadupaný po všech stránkách. A třebaže neinklinujete k veganství ani nejste sluníčkáři, pojďte se pokochat dobře odvedenou prací.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

Marcela Vostřelová, Ester Stará: Meky mek. Skutečný svět zvířátek. POP-PAP, Praha, 2022, 48 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse