Toulky s Elkou
Stará, Ester: Jedééém!

Toulky s Elkou

Výjimečná interaktivní knížka pro začínající cestovatele přesvědčí láskou k řemeslu: kvalitním papírem, odklápěcími okénky, originální ilustrací a vtipnými rýmovačkami. Jedééém! z tvůrčí dílny nakladatelství Pop-Pap vizuálně ztvárnila Marie Urbánková a otextovala Ester Stará.

Jedééém! je neodolatelná výzva k divokému dobrodružství v mnoha vozidlech, plavidlech, letadlech a přibližovadlech za doprovodu všudypřítomné cestovatelky a fotografky mouchy Elky. Ta se schovává na každé dvoustraně tematicky koncipované haptické knížky, která nebývale zábavnou a hravou formou seznamuje nejmenší čtenáře s dopravními prostředky a pracovními stroji. Celkem jich poznáme třináct, na cestu se vyráží autem, pak s Pepou na kole, Elku ale zajímá např. i bagrista, strejda v náklaďáku, kosmonaut a námořník, stejně jako záhadná žlutá ponorka.

Ostřílená textařka, speciální pedagožka a logopedka Ester Stará (nar. 1969) tentokrát spojila síly s talentovanou studentkou filmové animace Marií Urbánkovou (nar. 1995), kterou můžeme fanouškům publikací o Doktoru Rackovi (Labyrint, od r. 2008) představit jako dceru Lukáše Urbánka. Její výtvarnou tvorbu znají čtenáři časopisu Raketa, stejně jako knih Trable s tátou (Pikola, 2018) nebo Tajemství za sněhovým knírkem (Albatros, 2017). V nápaditě stylizovaném výtvarném projevu Marie Urbánkové dominuje jednoduchost, nadsázka a smysl pro humor. Výrazné barevné plochy redukují tvary zobrazovaných předmětů a postav, které efektně kontrastují s propracovanými, spíše vzácnějšími detaily. Zatímco velikost strojů je umocněna tvarovým a barevným zjednodušením, figury řidičů a spolujezdců, obslužného personálu i pasažérů přitahují pozornost akcentem na detail. Zejména pánové jsou nápadní svým nekonformním vzezřením, jednou je to pařez s knírkem nebo rovnou plnovousem, podruhé chlupatý samorost s bujnou kšticí a neholenými kotletami v retro stylu osmdesátek, pohodička za volantem i v kajutě, bosé nohy bez ponožek. Legrace musí být! A ne že budou rodiče u knížek pro nejmenší zívat nudou! Na vtipné detaily si Urbánková potrpí, a nedává je zadarmo – nejednou je vtípek vypointován až za otevíracím okénkem, pod které musí šikovné prstíky nakouknout. Často objeví Elku s fotoaparátem (která se na konci knížky chlubí svými fotoúlovky a děti mají uhodnout, kde vlastně záběr pořídila), ale také poklad, vyděšeného kocoura, syslí kapelu, tučňáky se zmrzlinou, mimozemšťana v raketě. Překvapením je i složená stránka, která nápadně prodlouží „vzletovou dráhu“ pro ilustraci, aby se vešel celý letoun POP-PAP Airlines.

Na první pohled kniha zaujme především po vizuální stránce, není však sebemenší důvod obávat se, že by text za ilustracemi pokulhával. Zkušená Ester Stará vysype z rukávu rýmované dvojverší, které je jednou zvědavou otázkou pro čtenáře-objevitele („Bagr těžkou lžíci zvedá. Co bagrista v zemi hledá?“), jindy nečekanou příběhovou miniaturou („Jeřáb se nad domy tyčí, v kontejneru sloni cvičí.“) nebo zábavným situačním popisem. („Strejda jezdí s náklaďákem, k svačině má buchty s mákem.“) A kdo už pár knížek z početné bibliografie Ester Staré prolistoval, toho jistě potěší další říkačka s Jitkou v hlavní roli: „Jitka vešla do tramvaje, z okýnka jí šála vlaje.“ Netradiční obrazový slovník dopravních prostředků nepostrádá dynamiku, na motorce to jen sviští („a Monika děsně piští“), „Pepa se na kole řítí“, ale umí i zvolnit tempo („Po hladině parník pluje, námořník si boty zuje.“) a vyjádřit údiv. („Když ponorka ke dnu klesne, je to úžasné i děsné.“) Na cestě s interaktivní knížkou Jedééém! se zkrátka nikdo nebude nudit. Komu se listování omrzí, může vzít do ruky nůžky a všechny ty stroje si vystřihnout z volně vložených listů, jež jsou stejně jako „mapa“ bonusovou součástí balení – a hurá na výlet!

Jedééém!, teprve šestá publikace pražského studia Pop Pap, je součástí unikátní knižní kolekce ručně vyráběných nízkonákladových publikací. Zdá se, že náročných čtenářů, kteří ocení kvalitu a zaplatí poctivou práci, neubývá. První náklad tisíc kusů je aktuálně rozebraný, dotisk se připravuje. A s ním snad i další kreativní pop-papové knihy, kterým upřímně fandím.

Video zde

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ester Stará, Marie Urbánková: Jedééém! Pop-Pap, Praha, 2018, 54 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse