Sen o letu po noční obloze
Holasová, Aneta Františka: Motýl, který neuměl létat

Sen o letu po noční obloze

Po včelách a lýkožroutech nominovala úspěšná ilustrátorka Aneta Františka Holasová do hlavní role své další autorské knihy bource morušového. Laskavý pohled do světa hmyzu tentokrát přináší příběh o velkém splněném snu a výklad o původu hedvábí.

Motýl, který neuměl létat je dětská kniha, která neoddiskutovatelně zaujme na první pohled: skládané leporelo v pouzdru, matný vzhled, tuhý karton, červené plátno, zemité barvy s dominantní tmavě zelenou a pohádkově obživlé postavičky hmyzu s dlouhým sosákem a svěšenými křídly. Díky poetickým ilustracím se přitom fanouškům „dětských leporel pro dospělé“ může asociativně vybavit poměrně nedávná skvostná práce Petra BorkovceFilipa Pošivače nazvaná Všechno je to na zahradě (2014, Běžíliška). Motýl však nebásní, spíš trochu poučuje, ale naštěstí i on sní.

Motýl, který neuměl létat je čtvrtá autorská kniha Anety Františky Holasové (nar. 1985), která vystudovala ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Debutovala v roce 2013 publikací o medvědu Lumírovi a jeho včelách, s níž prorazila i za hranice Česka (Lumír včelaří, Labyrint). Následovaly Pohádka o Ipsíkovi (2016, Běžíliška), která je příběhem lýkožrouta, jenž se naučil číst, a vyprávění broučka Týlka nazvané Kde domov můj (2018, Albatros), jež reprodukuje příběh hymny. Ani ve čtvrté knize autorka neopouští říši hmyzu: nechává snít bource morušového o tom, jak se také jednou jako ostatní motýli proletí po noční obloze. A nerezignuje přitom – stejně jako u svých dřívějších literárně-výtvarných počinů – ani na naučný přesah příběhu. Přímo ústy titulního protagonisty odvykládá, jak se z vajíček líhnou housenky, z jejichž kokonů lze po uvaření odmotat jemné, a přitom pevné hedvábné vlákno. Pohádkový bourec se pak ujme úkonů, při kterých se ve skutečnosti činí člověk: navine vlákno na špulky, utká látku, proměří ji a nastříhá, sešije – a opravdu nakonec i poletí?

Za svůj půvab kniha jednoznačně vděčí ilustracím. Holasová má přirozený cit pro barvy a proporce, motýly i housenky portrétuje s nebývalým vtipem a díky trefným detailům dovede skvěle vystihnout akci. Ilustrace jsou hravé, a i když názorně zachycují celý průběh výroby hedvábí a nadto bourcův projekt létání, jsou poetické a ukotvené do snové krajiny.

Text má oproti tomu charakter určitého výkladu, jehož věcnost zčásti zmírňují častá zvolání. Vyprávění tak působí emotivněji a získává spád. („A už se líhnou! Velice vám děkuji za pomoc. Kokony, ve kterých se z vás stali motýli, si schovám. Budou se mi totiž ještě hodit!“) Překvapivá je u této „naučné pohádky“, která svým obsahem zaujme nejspíš až předškoláky, či dokonce nejmladší školáky, forma leporela, jež tradičně patří do rukou těm nejmenším. Vezmeme-li ale v úvahu, že jisté napětí fantazijního, snového světa na straně jedné a reálií ze života „hedvábného motýla“ na straně druhé odrážejí i ilustrace a text, můžeme celek hodnotit jedině kladně: jako knižní exemplář, který poroste s dítětem.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2019, 12 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse