Koumákovo léto se strejdou
Parvela, Timo: Koumákův blog

Koumákovo léto se strejdou

Někdy autorovi seriálu či knižní série jedna vedlejší postava vyroste natolik, že si řekne o vlastní dílo. Přesně to je případ koumáka Pateho ze série knížek o Elle a jejích spolužácích, pod kterou je podepsaný Fin Timo Parvela. Propojení krátkých zápisků tohoto nehrdinského hlavního hrdiny se zábavnými ilustracemi má šanci zaujmout i méně nadšené začínající čtenáře.

První třídu mají děti za sebou, konečně začíná léto a pan učitel Patemu věnoval sešit, nebo spíš blok, aby si během prázdnin procvičoval psaní zaznamenáváním zážitků. Kamarád Tuukka nicméně Pateho blok vyhodnotí jako přežitek a založí mu supertajný internetový blog. Ten ostatně pronikl i do názvu prvního dílu nové série úspěšného finského autora Tima Parvely Koumákův blog. Díky němu pak mohou Pateho příhody virtuálně komentovat také Tuukka, Ella a další spolužáci (i českým čtenářům známí z Parvelových knih Ella ve škole, Ella a kamarádi či Ella v Laponsku), s nimiž by se o prázdninách jinak nepotkal.

Sám Pate je trochu netypický hrdina, jemuž se ne všechno vždy podaří, občas si poplete významy slov, a jak se vyjádřil pan učitel, má příliš vzletné nápady. Fantazii tento koumák roztočí na plné obrátky i ve chvíli, kdy se od rodičů dozví, že na návštěvu přijede emu a že je to jeho strejda. U Pateho nikdy není daleko k akci, takže si rychle vybaví, co o pštrosech emu vykládal pan učitel, a začne návštěvě připravovat dokonalé životní podmínky včetně řádně vystlaného hnízda v posteli. Když se pak na letišti ukáže, že onen očekávaný emu je vlastně strýček Teemu, který dostane synovce na hlídání, rozběhne se série groteskních situací, v níž hlavní roli hraje tato na první pohled nesourodá dvojice. Stane se v místním bazénu větším vodním živlem Pate nebo jeho pořádkumilovný strejda, který neumí plavat?

Timo Parvela (nar. 1962) patří v současnosti k nejplodnějším, nejoceňovanějším a nejpřekládanějším finským autorům knih pro děti. Zatím má na kontě na osmdesát titulů a jeho série bodují u dětí ve třech desítkách zemí. Parvela dlouho působil jako učitel na základní škole a je vidět, že dětskou duši i způsob uvažování výborně zná a má pro ně pochopení. Srážka reality s nezměrnou dětskou fantazií vytváří v jeho dílech řadu komických až absurdních situací, které pramení třeba z doslovného chápání některých slovních obratů.

Veselými a velmi propracovanými černobílými obrázky knížku doprovodil finský výtvarník a spisovatel Pasi Pitkänen, který se celosvětově proslavil vizuální podobou oblíbené hry Angry Birds a který v současnosti ve Finsku patří k nejvyhledávanějším ilustrátorům knih pro mladší školáky. Ostatně i českým čtenářům už je jeho styl poměrně dobře známý díky ilustracím v knihách o strašidelné chůvě Tuutikky Tolonen a šestidílné finsko-norské sci-fi sérii Kepler 62, kterou společně vytvořili právě Timo Parvela a Bjørn Sortland.

Na rozdíl od již zmiňovaných příběhů o Elle a jejích spolužácích je knížka o Pateho letním dobrodružství určena trochu mladším čtenářům a už výběrem hlavního hrdiny cílí hlavně na kluky, které je ke čtení někdy těžší přitáhnout, jak Parvela ze své dlouholeté pedagogické praxe dobře ví. Forma krátkých kapitol prokládaných komentáři na blogu, různými seznamy a téměř komiksovými ilustracemi bude jistě vyhovovat i méně zdatným čtenářům-začátečníkům. Podobný model se osvědčil i u trochu starších čtenářů, jak by mohl potvrdit třeba Jeff Kinney, autor známé série o Poseroutkovi. Parvela navíc do všech svých textů, a Koumákův blog není v tomto ohledu výjimkou, vždy propašuje i jakýsi druhý plán pro pobavení dospělých, kteří budou s prvňáky či druháky číst, takže nudit se jistě nebudou ani oni.

Koumákův blog je první ze série Pateho dobrodružství, která ve Finsku vyšla už v roce 2014. V dalších dílech pak tento malý hrdina vyrazil na fotbal, na ryby, ale i do dalekých zemí. Doufejme, že i čeští čtenáři dostanou možnost s ním tyto humorné a někdy i napínavé výpravy prožít.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Michal Švec, Portál, Praha 2021, 95 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse