Život podle Rockyho
Stallone, Sylvester: Žít svůj sen

Život podle Rockyho

Autobiografická fitness příručka od jedné z největších akčních hvězd v historii Hollywoodu poskytuje léty prověřené rady a návody, jak se dlouhodobě udržovat ve formě. Krom toho nabízí pohled do autorova soukromí a líčí jeho vztah k vlastnímu tělu i životu jako takovému.

Sylvester Stallone (nar. 1946) bezesporu patří k největším hollywoodským ikonám a je podivuhodné, že se na vrcholu dokáže držet už více než čtyři desítky let. Dříve jej mnozí jistě považovali jen za další svalnatou akční hvězdu, jejíž sláva bude stejně pomíjivá jako celá báječná osmdesátá léta, ale „Sly“ se osudu mnoha svých hereckých kolegů vzepřel. Přes krizovější období se v roce v 2006 dokázal díky své nejslavnější postavě, Rockymu Balboovi, vrátit na výsluní, z něhož už nesestoupil, a závěr herecké kariéry si vychutnává plnými doušky i se sympatickým nadhledem. Už dávno prokázal, že není jen muž dvou rolí (Rockyho a Ramba). Ztělesnil mnoho dalších zajímavých charakterů a osvědčil se mimo jiné jako zdatný scenárista a režisér. Láska k filmu z něj navíc přímo vyzařuje. Snad i to je jeden z důvodů, proč se jeho kariéra na rozdíl od mnoha kolegů neposunula k podřadným rolím v nízkorozpočtových produkcích, v nichž by se utkával leda tak s digitálními žraloky a obřími chobotnicemi.

Očekávání
Na rozdíl od dalšího akčního velikána Hollywoodu a jednoho z nejúspěšnějších kulturistů historie Arnolda Schwarzeneggera (nar. 1947), který svůj příběh před několika lety shrnul v biografii Total Recall (XYZ, 2013), nám ucelenější memoáry Stalloneho dosud chyběly. Jediným v češtině dostupným zdrojem o jeho životě dosud byla stařičká publikace Sylvester Stallone od Petera Hallera (Cinema, 1991), která však končila snímkem Rocky V z roku 1990, od něhož už uplynulo skutečně hodně vody. I proto srdce leckterého fanouška nepochybně zaplesalo, když se před nedávnem na trhu objevila Stalloneho kniha Žít svůj sen: Jak získat dokonalé tělo, která anotací láká na autobiografii „jednoho z nejlépe placených herců Hollywoodu, [která] je upřímnou zpovědí akčního hrdiny a také motivační příručkou pro všechny fitness nadšence“. Při prvním otevření publikace čtenář pravděpodobně zažije mírné rozčarování, jelikož spíše než životopis je kniha v první řadě to, co slibuje druhá část anotace a co se odráží i v podtitulu, tedy motivační fitness příručka. Rovněž je třeba vypíchnout, že se ani zdaleka nejedná o novou knihu: originál (Sly Moves: My Proven Program to Lose Weight, Build Strength, Gain Will Power, and Live Your Dream) vyšel již v roce 2005. Text tedy vznikl právě v době, kdy autorova filmová kariéra poněkud stagnovala a on se věnoval spíše televizním pořadům, takže vůbec nereflektuje jeho velkolepý návrat na filmová plátna o rok později. Ale nehodnoťme knihu podle očekávání a posuďme, co Žít svůj sen nabízí ve skutečnosti.

Ohromná zdravotní pozitiva
Svazek se dělí do čtyř částí. Tu první bychom snad i mohli považovat za klasicky biografickou, ačkoli v tomto ohledu notně okleštěnou, neboť se stejně jako zbytek textu zabývá především otázkou formování postavy. „Sly“ v ní popisuje své začátky s posilováním i motivy, jež ho k této činnosti přivedly, či extrémní tréninkové a stravovací plány, které si ordinoval při budování těla pro rozmanité role. Dozvíme se tak třeba, že bývaly doby, kdy cvičením trávil i pětadvacet hodin týdně, nebo že se během přípravy na snímek Rocky III (1982) dostalo množství jeho tělesného tuku na neuvěřitelných 2,8 procenta (i to docela jasně ukazuje, že pro autora nebylo prvořadé mít nesmyslně obrovské svaly, což ostatně nikdy neměl, nýbrž dosáhnout maximálního vyrýsování). Krom toho sem tam zavzpomíná i na některé přelomové okamžiky své kariéry, přičemž tím nejúžasnějším nepochybně bylo, když si prosadil, že bude hrát hlavní roli ve filmu Rocky (1975), k němuž napsal scénář. Film mu nakonec převrátil život naruby a z muže, jenž se tvrdě probíjel životem s minimem prostředků a byl vděčný za každý filmový štěk, se najednou stala hvězda první kategorie, které posílali dopisy nebo pozvání Elvis Presley, Kirk Douglas či Charlie Chaplin.

Nicméně tato kniha je hlavně fitness příručka a úvodní část slouží spíše jako rozehřívací kolo, čtenáře má připravit na to, co bude následovat. Primárním cílem svazku je poukázat na krásy a užitečnost posilování, a zejména upozornit na ohromná zdravotní pozitiva, která s sebou přinášejí pravidelné cvičení a správná životospráva. Autor se dané téma snažil pojmout co nejkomplexněji: chtěl zájemcům poskytnout opravdu ucelený návod „jak na to“. Druhý oddíl proto skýtá v zásadě klasický zásobník cviků do posilovny, který by byl zaměnitelný s kteroukoli jinou podobně zaměřenou příručkou, kdyby však popis každého cviku nedoprovázel „Slyův komentář“, v němž autor osobitě vysvětluje, proč má ten který cvik rád či nerad, popřípadě jaké jsou obecně jeho přednosti a zápory. Zvláštní pasáž je věnována také cvikům určeným zejména pro ženské publikum.

Závěrem Stallone představuje svůj běžný cvičební plán, který dle jeho slov zabere sotva čtyři až pět hodin týdně a výsledky stojí za to. Třetí část, Jídelníček podle Slye, sumarizuje desítky let autorových zkušeností s různými typy diet a speciálních stravovacích postupů, což je na konci doplněno podrobným osobním týdenním plánem. Autor rozebírá i víceméně klasické výživové rady dostupné v nespočtu jiných publikací a popisuje například, co jsou to „dobré“ a „zlé“ sacharidy, bílkoviny a tuky nebo jakým způsobem si nejlépe ohlídat kalorický příjem a výdej. Ve čtvrté a poslední části už jen popisuje různé finty, jak se udržovat v kondici a odolávat různým pokušením, a konečně: jak opravdu zlepšit vlastní život.

Motivační faktor
Kniha Žít svůj sen může z výše uvedeného stručného shrnutí obsahu vycházet poněkud nezáživně, ale ona je kupodivu docela zábavná. Kdybychom ji hodnotili pouze jako fitness příručku, spadla by spíše někam k průměru. Zásobník cviků by jistě mohl být širší a popisy jejich provedení jsou občas maličko nejasné, takže člověk musí do jisté míry spoléhat na zkušenosti, což je pro začátečníka problém. Ve třetí části potěší, že autor nedává rady vycucané z prstu, nýbrž často odkazuje i na výsledky různých studií, a že nedoporučuje žádné tělu nepřirozené či extrémní diety (kompletní vynechání sacharidů, enormní dávky bílkovin apod.), nýbrž klasické „všeho s mírou“. Nicméně i tak bychom měli jeho jídelníček považovat spíše za inspiraci a dodat, že pro začínajícího cvičence je možná až zbytečně přísný a příliš zaměřený na bílkoviny. Souhlasit se pak nedá ani s některými výroky, jako třeba že běh je enormně přeceňovaný. Jinak kniha poskytuje mnoho zajímavých a cenných postřehů, které pomohou zejména začátečníkům, neboť pokročilejší cvičenci už budou jistě všelijaké stravovací a tréninkové fígle znát, byť i ti zde možná objeví třeba nějaký ten nový cvik.

Z průměru publikaci zvedá sama autorova osoba a všelijaké humorné historky ze života i „z natáčení“ (například závislost herce Mr. T na sladkostech a natáčení Rockyho III provázené prahnutím po troše zmrzliny), což knize dodává zvláštní kouzlo. Velmi dobrá, leč zbytečně krátká první část jasně ukazuje, že Stallone umí psát a má i co říct. Pasáže věnované jeho dětství poznamenanému řečovou vadou, ochrnutím obličejových svalů i směšným jménem či odstavce představující jeho neuvěřitelnou houževnatost ve snaze splnit si svůj sen a stát se hercem naznačují, že opravdová Stalloneho biografie by byla zaručeně zajímavé a inspirativní čtení. Proto lze jen doufat, že se jí časem přece jen dočkáme. Celkově sice bude Žít svůj sen pro čtenáře čekajícího životopis slavného herce asi mírným zklamáním, nicméně i tak by jeho fanoušci knihu minout neměli, protože mezi řečí v ní ve výsledku padne mnoho zajímavostí z hercova života a velice osobní pojetí některých pasáží skýtá i zajímavý pohled do autorova uvažování. Konečně, i onen „motivační faktor“ vyplývající v první řadě z ohromného nadšení pro věc, není zcela zanedbatelný a pohled na autora je nejlepší důkaz, že nejde o plané řeči, ale o skutečně funkční způsob, jak lépe pochopit a budovat vlastní tělo.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Lukáš Pečeně, XYZ, 2018, 224 s.

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse