S Biankou Bellovou v hotelu
Borkovec, Petr: S Biankou Bellovou v hotelu

S Biankou Bellovou v hotelu

Měl jsem štěstí a v jednom zastrčeném, trochu zanedbaném hotelu v Evropě potkal spisovatelku Bianku Bellovou. No, štěstí… víme, že Bianca má v posledních letech z českých autorů nejvíc zahraničních výjezdů, takže je na literárních cestách každý druhý den a v hotelové chodbě jsme ji – my, čeští autoři – už potkali všichni. Ale přesto.

I krátké setkání s Biankou je vždycky silný příběh se silnou zápletkou. Ne pokaždé přijde pointa, která existenci toho příběhu obhájí, ale to vůbec nevadí. Vstal jsem brzy, ošplíchl se, v zrcadle zkontroloval strniště (akorát!) a vyrazil dolů na snídani. Na zahraničních čteních snídám co nejdřív, abych si stihl udělat pár poznámek k rozepsanému románu dřív, než se zjeví některý z dobře vyspaných kolegů a bude si chtít povídat o literatuře. Ale Bianca mě toho dne předběhla: v prázdné snídaňové místnosti dopíjela už druhé cappuccino (lehké tmavé šaty, šedá sametka na krku a obří sluneční brýle dobrého střihu) a dělala si poznámky k rozepsanému románu. S ujištěním, že jsem spal mizerně a že ji nebudu rušit, poskládal jsem odvážně svou full English breakfast vedle jejího hrnku a pustil se do horkých rajčat. Mezitím jsem nadhodil pár konverzačních témat a potěšilo mě (nemůžu říct, že překvapilo!), že Bianca zabrala. Pomluvili jsme moderátory literárních čtení, kteří se všichni chtějí dozvědět, jak funguje vesmír. A taky si vyměnili zkušenosti ohledně spisovatelské práce. Bianca poeticky i pádně řekla – a na důkaz svých slov odklopila brýle a pohybem, v němž jsem zahlédl suverénní ženy několika staletí naráz, si je vrazila do napomádovaných vlasů –, že spisovatel je motor, který má na správném místě karburátor, sací ventily, válce a písty a je pořád připravený makat. To mě vzrušilo. Zavedl jsem řeč na jejího manžela, což je postpankáč, který dělá do muziky a do reklamy a taky trochu maluje – ale udělal jsem to jenom proto, abych se mohl dívat (zatímco Bianca něco mlela o dětech a manželské lásce). A viděl jsem, co jsem potřeboval: zralou sexy ženskou, která umí jazyky a nosí drahé spodní prádlo. Když chce, jde s dobou, je trendy. Když se jí zamane, odhlásí se ze všech sítí, je zajímavě zdrženlivá. Ohlíží se na dobrý vkus. A vzápětí míru dobrého vkusu překročí. Je spokojená a přísná, ale dovede se do početného pléna zkřehle zeptat: „Odkud je nejlépe vidět hvězdnou oblohu?“ Ach, seděl jsem v hotelu proti Biance Bellové a neviděl hvězdnou oblohu. Zíral jsem na boční rozparek jejích lehkých tmavých šatů, který se rozevíral v podpaží a poodkrýval s dokonalým citem vybranou černou podprsenku, která z jejích ňader (ještě pevných, už ne – Bianca je můj ročník!) utvořila napůl duchaplný, napůl bezuzdný zážitek. Představil jsem si svůj hotelový pokoj. Pak ještě jednou. Dosnídal jsem a utřel se ubrouskem. Nakonec jsem své oblíbené spisovatelce (která zrovna svižně dokončovala osmou rodinnou historku) podržel dveře do haly. Oběma rukama a pravou nohou. Byly totiž dvoukřídlé a strašně těžké.

Sloupek

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

ket,

říkám prosté: děkuji, Petře.

Kateřina Kadlecová,

Přijde mi to od pana Borkovce nevkusné a nekolegiální, takhle nevhodně tematizovat kolegyni od fochu. Jasně, jednou B. B. někde napíše, že není feministka, takže jí jistě nebude vadit nějaká ta objektifikace, překročení hranice intimity a slušného chování, pro někoho snad i verbální znásilnění... A zdá se mi to, nebo ji tam tak na pěti šesti místech shazuje jako umělkyni i jako ženskou? Tenhle bulvár pro inťouše šmrncnutý sexismem a ageismem mě místy děsil.

Jana,

To: WTF? / Čemu jste se smála? Je tam nějaký vtip?

Kateřina,

Vynikající!
"zatímco Bianca něco mlela", drahé prádlo, těžké dvoukřídlé dveře... miluju tuhle ironii a zdravím svého oblíbeného učitele PB :-)

GGG,

Nádhera. Díky!

WTF?,

První reakce totální zděšení. Při druhém čtení jsem se smála nahlas. A dost se mi ulevilo.

Marr,

I tím jazykem se autor vrací k otrokářskému "spisovateli" Homérovi a jeho "postavě" Heleny.

WTF?,

wtf? Aneb what the fuck? Snídáš se ženou, koukáš jí na prsa, přijde ti - i přes ten věk, což neopomeneš zdůraznit - sexy. no a co? bože, takové kecy....

Tadeáš,

Poeticky krásné počtení, děkuju!

Jana,

To jsou proste zeny z jineho vesmiru. Bohyne. Obdiv i touhu chapu. Co ona muze vedet o normalnich zenach? Kdyz nemaji chleba, proc nejedi kolace? Osud takhle rozdal karty, tecka.

Anonym,

Ještě to zkuste, Hanko. Na to přijdete!

jovanka,

Nádherný text.

Hanka,

Smysl sloupku mi uniká. Má dokázat, že Bellová je sex bomba a Borkovec nadržený kanec? Jinak si to neumím vysvětlit.

Elena,

Zbytečně slizké. Proč?