(Fantomová) bolest ve vaší levé ruce
Enger, Thomas: Fantomová bolest

(Fantomová) bolest ve vaší levé ruce

Norský spisovatel Thomas Enger je mistr zápletky, jak ukazuje ve své druhé knize. Bývalý vymahač dluhů Tore Pulli, obávaný rváč, je obviněn z vraždy a odsouzen. O jeho vině pochybuje málokdo, Pulli měl motiv, zbraň i příležitost. A na rukou krev oběti.

Bývalý vymahač dluhů Tore Pulli, obávaný rváč, je obviněn z vraždy a odsouzen. O jeho vině pochybuje málokdo, Pulli měl motiv, zbraň i příležitost. A na rukou krev oběti. Týden před odvolacím řízením zazvoní telefon u investigativního novináře Henninga Juula: „Jmenuji se Tore Pulli. Vím, co skutečně způsobilo požár, při kterém zemřel váš syn. Dostaňte mě ven a dozvíte se pravdu.“ Pátrání začíná...

Fantomová bolest je už druhá kniha norského spisovatele Thomase Engera, která se dočkala českého vydání. Tou první byl Kamenný déšť, spojený s Fantomovou bolestí ústřední postavou, novinářem Henningem Juulem. Nutno ovšem podotknout, že Fantomová bolest není pouhým druhým dílem série, bez potíží obstojí i jako samostatné dílo; znalost dílu prvního je možná žádoucí, ale rozhodně není nutná. Když jsem knihu četl, neměl jsem o existenci prvního dílu ani tušení a necítím se tím nijak zvlášť ochuzen.

Totiž... S hrdiny, které fanoušek zná z předchozí knihy, stejně asi dvakrát ztotožněný není; Thomas Enger je mistr zápletky, charakteristika postav ale mezi jeho silné stránky nepatří. Možná se vám, stejně jako mně, podobně znějící norská a švédská jména pletou a Iver Gundersen vám zní skoro jako Geir Grønningen. Potom vám nejspíš některé postavy splynou, zvlášť když většinou pracují jako vymahači dluhů, vyhazovači ze striptýzových klubů nebo majitelé posilovny a vyznačují se především vypracovaným svalstvem.

I hlavní hrdina Henning Juul mi proti svým literárním kolegům připadá takový nemastný neslaný. Víme o něm sice, že trpí ztrátou svého syna Jonase a v noci se občas probouzí zbrocen ledovým potem, ale to je tak všechno, do života to má hodně daleko.

Co Thomas Enger ztrácí na psychologii postav, dohání vypravěčským umem. Dvě hlavní dějové linie, ze kterých je celý příběh sestaven, se v průběhu knihy šikovně proplétají. A nakonec zrychlují a gradují tak, že napětím skoro nedýcháte: šedivou norskou oblohu přetíná rozeklaný hřeben hor, na kamenitém úbočí stojí dřevěná chata, v té chatě se na podlaze choulí vystrašený muž a přes záclonu sleduje, jak se k němu stezkou blíží nepřítel. Nakonec jen temná místnost, krůpěj potu na čele, šátravé kroky, kuchyňský nůž... Co všechno byste udělali, abyste ochránili svou rodinu? Tehdy vás má Enger v hrsti.

Brněnské nakladatelství MOBA skandinávskou krimi v poslední době doslova zaplavilo knihkupectví: vydalo po čtyřech knihách od Švédů Håkana Nessera, Johana TheorinaEdwardsona, půl tuctu titulů od Islanďanů IndridasonaBlomkvistové. Připočtěme k nim tedy ještě Nora Thomase Engera, kterému dvě knihy v Česku už vyšly, třetí je na cestě a další tři má autor v plánu ještě napsat.

Pokud už jste přelouskali sebrané spisy Joa Nesbøho a manželé Ahndorilovi (alias Lars Kepler) vás už nebaví a hledáte severskou krimi, která má všechno, co od ní očekáváte, Thomas Enger může být ta správná volba. Nebýt podivně vykrojené obálky od Emila Křižky, která se ubohému čtenáři celý večer bolestivě zakusuje do levé ruky, možná bych v hodnocení přihodil ještě nějaké procento navíc.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Alice Týnská, Moravská Bastei MOBA, Brno, 2013, 423 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse