Twist
Östergren, Klas: Twist

Twist

Ve svém aktuálním románu zachycuje Klas Östergren proměnu švédské společnosti od 60. let 20. století po současnost. Reálie však využívá spíše jako kulisy, do nichž zasazuje množství plnokrevných postav, o jejichž vývoj a vztahy jde v rozkošatělém, jazykově zajímavém vyprávění především.

Román Twist z roku 2014 je nejnovějším počinem švédského spisovatele Klase Östergrena, člena Švédské akademie a držitele mnoha domácích literárních ocenění. Jeho zatím poslední knize se v médiích dostalo veskrze kladného přijetí a byla nominována na Cenu Švédského rozhlasu za román roku. Autor zde na téměř čtyřech stech stranách líčí lásku k ženě mnoha jmen, nelegální obchody a proměnu švédské společnosti od 60. let 20. století po současnost. V úvodu je představena nejdůležitější postava románu, žena spojující různé proudy vyprávění, jejíž skutečná identita dlouho zůstává hádankou. Anne-Marie, Anna či Ami je již mrtvá a její poslední manžel chce využít své špinavé peníze k založení nadace pod jejím jménem. Druhou velkou záhadu příběhu představuje otec Anny-Marie jménem Sigge, nejspíš zapojený do podezřelých obchodů.

Östergren má ve svých románech ve zvyku používat jako hlavní postavu své alter ego. Twist není výjimkou – zde se čtenář setkává se spisovatelem a autorem divadelních her, jehož jméno se nedozví. Protagonista přijíždí do města Karlskrona, aby sepsal biografii herce a divadelního režiséra Johana Petera Lewenhagena, který je reálnou postavou, žil v 19. století a vedl poměrně skandální život. Po příjezdu se zde setká starými přáteli Tommym a Ninou, kteří v 60. letech patřili k mladým radikálním komunistům, ale nyní si užívají luxusu a bohatství, jež jim nejspíš poskytly napůl ilegální obchody související se stavbou plynovodu v Baltském moři. Ruský gangster Jeff, se kterým se protagonista seznámí u Tommyho a Niny, mu poněkud neurvale připomene Anne-Marii, dívku se zlatým zubem, se kterou oba kdysi prožili krátký románek.

Nebyl by to Östergren, kdyby čtenáři naservíroval jednoduchý a přímočarý děj – příběh se hned ze začátku štěpí na několik proplétajících se časových rovin. To, co hlavní hrdina prožívá při studiu Petera Lewenhagena, mu oživuje a zpětně vysvětluje vzpomínky na dávné a poněkud záhadné zážitky, ale zároveň před něj staví nová tajemství.

Autor čtenáře na začátku uvede do děje odehrávajícího se v současnosti, ale vzápětí ho vrhne do divokých šedesátých let, kdy protagonista dospíval za tónů všudypřítomného hitu Beatles Twist and Shout a poprvé se setkal s Anne-Marií. Čtenář prožívá a pozoruje vývoj postav v průběhu celých desetiletí v kontextu historických událostí a celospolečenských změn, během nichž se ve Švédsku rozvíjí stát blahobytu, tzv. všelidový domov, a zároveň sem doléhají důsledky světového dění: berlínská zeď, incident na náměstí Nebeského klidu, stavba plynovodu v Baltském moři či působení stavařské mafie na stockholmském trhu s nemovitostmi. Nejde však o politický thriller, Östergren využívá skutečné reálie spíše jako kulisy pro dokreslení prostředí, do kterého zasazuje množství plnokrevných postav, o jejichž vývoj a vztahy jde primárně. Neznalost detailních historických okolností by proto českému čtenáři v případném překladu nemusela překážet. Zároveň je zajímavé sledovat, jak události druhé poloviny dvacátého století prožívali obyvatelé západního, byť sociálního státu.

Twist není kniha pro nenáročné; dokáže pořádně zamotat hlavu. I když to při čtení může vypadat nepravděpodobně, na konci se čtenář opravdu dozví, kdo vlastně Anne-Marie a její otec byli a čím se zabývali. Rozkošatělý děj, ve kterém do sebe postupně zapadají i ty nejmenší motivy a načrtnuté zápletky, podtrhuje nezvykle bohatá slovní zásoba. Charakteristická je pro Östergrena radost z používání archaických či řídce se vyskytujících slov. Do knihy je potřeba se doslova ponořit a splynout s proudem příběhu, který je prodchnut daleko víc potěšením z jazyka a dobrého vyprávění než napínavou akcí.

Vzhledem k rozsáhlosti a náročnosti románu Twist si čtenář naplno vychutná Östergrenovu spisovatelskou virtuozitu spíše až při opakovaném čtení. Úsilí a čas vložené do této knihy se mu nicméně bohatě vrátí díky neopakovatelnému čtenářskému zážitku.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Natur Kultur Allmänlitteratur, Stockholm, 2014, 382 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse