Nejlepší knihy roku 2022
Nejlepší knihy roku 2022

Nejlepší knihy roku 2022

Doporučená četba z letošní nabídky českých nakladatelství: vybíráme zajímavé tituly, které si zaslouží pozornost čtenářů. Zohledňujeme různé věkové kategorie a myslíme i na to, že každý od knihy čeká něco jiného.

Ke konci roku patří různá ohlédnutí za vším hezkým a úspěšným, žebříčky, pochvaly, oslavy. A taky potřeba vyjádřit svůj vděk anebo cit prostřednictvím dárku. U knih se obojí spojuje: možná právě proto, že je považujeme za nejvděčnější dárky, se leckdo snažíme najít a doporučit ty nejlepší. Časopis iLiteratura sleduje knižní produkci po celý rok, a tak se přímo nabízí z nepřeberného množství čerstvě vydaných titulů nějakou tu smetanu sebrat a podělit se o ni.

Naši čtenáři už vědí, že iLiteraturní přehled má svá pravidla. Záměrem je především upozornit na knihy, o nichž jste se možná nemuseli dozvědět. Některé tituly se totiž neztratí, jelikož je zviditelnily ceny – letos například kniha Kateřiny Tučkové Bílá Voda nebo „nobelovský“ román francouzské autorky Annie Ernauxové Roky. Nezapadnou jistě ani díla spisovatelů, kteří se na našem knižním trhu už prosadili a jejich novinky čtenáři vyhlížejí. Mezi ty patří namátkou Michel Houellebecq, od něhož si letos můžeme už i česky přečíst román Zničit, Margaret Atwoodová a její román Kočičí oko, Kazuo Ishiguro a Klára a slunce.

Z důvodu střetu zájmů jsme z níže uvedeného přehledu letošní doporučené četby tradičně předem vyřadili knihy, na kterých se podíleli naši kmenoví redaktoři. Mezi nimi například Jan Lukavec jako autor knížky Jižák, město panelů, snů a mýtů (Pulchra), Johana Horálková jako překladatelka románu Devítka od Gwen Straussové (Pangea) nebo Magda de Bruin Hüblová jako překladatelka knihy Anne Franková. Souborné vydání (Triáda).

A pokud by vám následující přehled 30 titulů nestačil, zkuste se vrátit k našemu výběru Čtení na léto.

 

zahraniční beletrie

João Luís Barreto Guimarães: Tulák

Přel. Kateřina Ritterová, Togga, Praha, 2022, 116 s.

Zvídavá a jemná poezie o podstatných hodnotách existence. Útlá sbírka básní psaných volným veršem je rozdělena do šesti kapitol, označených lakonicky číslovkami od jedné do šesti. Stejným řádem a precizností se vyznačuje i autorův jazyk, aniž by to jeho veršům ubíralo na poetičnosti až hravosti. Všední drobnosti, okamžiky obyčejných dní jsou v básních zachyceny stylem zručného fotografa, na jehož záběrech se v několika výstižných detailech představí celý příběh. 
Pro matematiky s poetickou duší

Ben Lerner: Topecká škola

Přel. Olga Bártová, Argo, Praha, 2022, 334 s.

Dospívání v rodině dvou psychoterapetů na americkém Středozápadě není žádný med. Adam doufá, že z tohoto prostředí unikne pomocí řečnických soutěží. Ve fragmentárním vyprávění, které přechází mezi řadou časových rovin, se v jeho příběhu zrcadlí „velký“ příběh celé země. V centru románu stojí řeč a její moc v dnešním světě, kdy potřeba mnohosti a rychlosti často odsouvá do pozadí skutečný význam sdělení.
Pro náruživé řečníky

Ťia Pching-wa: Otevřít za dvacet let 

Přel. Zuzana Li, dybbuk, Praha, 2022, 240 s.

Obecné a stále aktuální otázky po smyslu práce spisovatele, jeho vášni k psaní, morálce i zodpovědnosti vůči společnosti: přední čínský spisovatel napsal román o svém nejznámějším díle Padlá metropol. Ťia Pching-wa prožil všechny zásadní tragické události novověkých čínských dějin. Součástí románu jsou tak vzpomínky na perzekuce v době kulturní revoluce, na věznění otce, uzavření škol, zhroucení jeho naděje na vzdělání. Právě v tomto kontextu je třeba vnímat zázrak spisovatelské tvorby jako možnosti dát průchod svému hlasu, který v něm byl dlouhé roky cíleně umlčován.
Pro mudrce s nadhledem

Undinė Radzevičiūtė: Ryby a draci

Přel. Vítězslav Mikeš, Větrné mlýny, Brno, 2022, 408 s.

Křesťanská Evropa a imperiální Čína. Dva nesouměřitelné světy, symbolizované rybou a drakem – odtud název románu, který podává velkoryse pojatý obraz vzájemného stýkání Evropy a Číny, klenoucí se napříč dějinami. Vypráví o křesťanské misi v Zakázaném městě osmnáctého století, již uskutečnil příslušník jezuitského řádu, italský malíř Giuseppe Castiglione (1688–1766): ten téměř celý tvůrčí život strávil na čínském císařském dvoře. Ve druhém hlavní příběhu tohoto románu figurují čtyři příbuzné ženy různého věku v dnešním evropském velkoměstě.
Pro nenasytné cestovatele

Leonardo Sciascia: Candido aneb Sen sněný na Sicílii 

Přel. Jiří Pelán, RUBATO, Praha, 2022, 168 s.

Candido je prosťáček, divoch, netvor – přitom chce jen být sám sebou a zažívat štěstí bez ohledu na mnohá tabu. Tím se však dostává do konfliktu s obecnou představou o tom, co je správné a prospěšné všem. Sciascia vychází z filozofické satiry osvícence Voltaira a půjčuje si jeho slavnou postavu Candida. Jeho prostřednictvím účtuje s děním v poválečné Itálii a na Sicílii. Jinak takřka nedotknutelné záležitosti jsou v textu zcela zpochybněny: politická scéna a společenský život, důraz na tradice, význam rodiny, role ženy, vztah k majetku... a také dva utopické mýty, které poznamenaly celé evropské 20. století: katolicismus a komunismus. 
Pro neomylné a tvrdohlavé

Cornelia Travnicek: Andělský prach

Přel. Magdalena Štulcová, Prostor, Praha, 2022, 224 s.

Křehký, místy až pohádkově znějící příběh líčí z pohledu malého chlapce úděl opuštěných dětí, které žijí na ostrově zahaleném v mlze, odkud každý den vyrážejí do města okrádat lidi na ulici. Výdělek odevzdávají pasákovi a ten jim za to zařídí místo na spaní, dává jim trochu jídla a sem tam špetku bílého prášku pro povyražení. 
Pro společenské kritiky

 

česká literatura

Anna Cima: Vzpomínky na úhoře

Paseka, Praha, 2022, 720 s.

Rozsáhlý a mnohovrstevnatý román se stejně jako autorčina úspěšná prvotina obrací do země vycházejícího slunce: odehrává se převážně v Japonsku a poznáváme v něm zdejší reálie, ať jde o zvyky, geografii, historii či třeba náboženské (šintoistické) rituály. Přitom ale čerpá inspiraci z různých žánrů, od detektivky až po milostný román. Jejich hranice však překračuje a do posledních chvil drží čtenáře v napětí, jak to dopadne.
Nejen pro milovníky unagi

Miloš Doležal1945. Léto běsů 

Host, Brno, 2022, 400 s.

Konec války – pro některé naděje, pro jiné začátek noční můry. Co se děje, když přestaneme ve svých sousedech vidět lidské bytosti a začneme je brát pouze jako nepřátele? Povídky sebrané v knize s podtitulem Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945 jsou založené na archivním výzkumu a vyprávějí o násilných činech na osvobozovaném či již osvobozeném území.
Pro odcizené sousedy

Olga Fečová: Den byl pro mě krátkej

Kher a Paseka, Praha, 2022, 224 s.

Život Olgy Fečové byl tak pestrý a plný neuvěřitelných příhod, že se čtenáři z rozmanitosti kapitolek možná zatočí hlava. V knize s podtitulem Paměti hrdé Romky autorka nostalgicky vzpomíná na poválečnou Prahu, kam s rodinou přišla ze Slovenska, líčí manželství s muzikantem Jožkou Fečem a svůj netradiční folklorní soubor. Čtivé zachycení historie československých Romů, jaké v české literatuře chybělo. 
Pro memoárové labužníky

Jana Guljuškina: Jolka 

dybbuk, Praha, 2022, 256 s.

Krásné paláce vedle sídlišť bez cest a osvětlení, byznysmeni v drahých kárách vedle profesorů ve vybydlených bytovkách. Jolana, česká studentka na stáži v Petrohradu, líčí Rusko bezprostředně a bez příkras. Na pozadí jejího hledání můžeme nacházet i odpovědi na své otázky ohledně ruského předúnorového vývoje.
Pro ty, kdo chtějí vědět proč

 

česká poezie

Vít Janota: Vzestup a pád říše stínu

Dauphin, Praha a Podlesí, 2022, 56 s.

Básnická skladba jednoho z nejvýznamnějších současných českých básníků zve čtenáře do světa plného expresivních obrazů a metafor. Titulní říše stínu představuje podobenství, v němž můžeme s každou další četbou nalézt nové konotace. Posmutnělou atmosféru textu lze ale vnímat i jako zdvižený prst, cestu ke smíření se sebou, se společností, se světem. 
Pro nesmířené

Josef Kučera: Hranostaj snídá dívku

Host, Brno, 2022, 86 s.

Chladné večery, pole pokrytá sněhem a dávné vzpomínky (potažmo básně), které jsou jen stěží hmatatelné, nespolehlivé a nestálé. Básnickou sbírku reflektující samotný proces psaní poezie i problematiku komunikace charakterizuje i melancholicky krásná obraznost.
Pro ty, kdo chtějí okusit ticho

 

knihy pro děti

Bára Dočkalová: Bitva o diamant

Ilustr. Jindřich Janíček, Labyrint, Praha, 2022, 224 s.

Slovem diamant se označuje také baseballové hřiště – a právě o ně na konci dobrodružného příběhu svádějí boj děti ze dvou původně znepřátelených odlehlých amerických vesnic. Odvaha a odhodlání se cení i v běžném životě, nejen při sportovním zápase.
Pro sportovce

Annet Schaap: Lampička

Přel. Radka Smejkalová, ilustr. Jindřich Janíček, Baobab, Praha, 2022, 256 s.

Pozdní prozaický debut úspěšné nizozemské ilustrátorky: dcera strážce majáku, přezdívaná Lampička, se ocitne na dlouhých sedm let ve věži, kde prý sídlí netvor. Prokáže velkou dávku odvahy, aby v životě obstála a pomohla dalším nešťastným a ponižovaným lidem, sama si totiž jako poloviční sirotek vychovávaný otcem alkoholikem také prošla nelehkou cestou. 
Pro vyznavače temné atmosféry

Olga Stehlíková: Mojenka

Ilustr. Andrea Tachezy, Host, Brno, 2022, 180 s.

Do života jedenáctileté školačky Magdalény, titulní Mojenky, vstoupí maminčin boj s rakovinou. Skončí tak i společné procházky do brdských lesů, při kterých maminka přírodovědkyně trpělivě a laskavě vštěpovala své dceři lásku k přírodě, snahu jí porozumět a ochraňovat ji. Maminčina životní filozofie se zdá být kotvou i pro dceru, jejíž zrání se tak náhle urychluje.
Pro ty, kteří hledají odhodlání

 

fantasy

Livia Llewellyn: Ta, co jde první

Přel. Roman Tilcer, Medusa, Loštice, 2022, 164 s.

Alex míří do práce, kterou nesnáší, mezi kolegy, kterým by nejraději seškrábala kůži z obličeje. Pohybuje se ovšem ve světě ovládaném nadpřirozenými lovecraftovskými monstry, kde v bytě musíte snést poltergeista a kde drobná neopatrnost může způsobit ošklivou mutaci nebo rovnou krutou smrt. Ubíjející všednost uprostřed hororového světa působí paradoxně i hrozivě. Román s prvky fantasy i hororu přitom nabízí i ironické a sarkastické momenty.
Pro zaměstnance korporátu

historický román

Maryse Condé: Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu

Přel. Tomáš Havel, Maraton, Praha, 2022, 224 s.

Příběh šamanky z karibského Barbadosu, která je prodána do Ameriky jako otrokyně, vychází ze skutečného příběhu ženy odsouzené v případu salemských čarodějnic v roce 1692. Maryse Condéová, sama původem z ostrova Guadeloupe, román napsala z perspektivy své hrdinky a zkoumá v něm otroctví, rasismus, ženský úděl i víru a náboženství. Text má bojovný, feministický tón a zároveň ho ozvláštňují prvky magického realismu.
Pro čarodějnice, kterým chybí větší odvaha

humoristický román

György SpiróDiavolina. Vyprávění o Rusku

Přel. Robert Svoboda, Novela bohemica, Praha, 2022, 166 s. 

Příběh ruské služky pracující u rodiny spisovatele Maxima Gorkého v předrevolučním období. Jízlivý pohled na osud spisovatele, který měl v bolševické éře nevídaná privilegia, ale musel se za ně odvděčovat angažovanou tvorbou. A zároveň se snažil pomáhat těm, jež režim perzekvoval. Komika vyprávění nenápadně překrývá varování před fanatiky, prospěcháři, zbabělci a lhostejnými.
Pro angažované hospodyňky

krimi

S. A. Cosby: Asfaltová pustina

Přel. Martin Urban, Argo, Praha, 2022, 300 s.

Noirová gangsterka o bývalém řidiči lupičských band, jemuž se ve spořádaném životě přestane dařit a vezme ještě jednu „fušku“. Ostrý, nesmlouvavý, místy přemýšlivý a místy naopak velmi akční thriller od vycházející afroamerické hvězdy současného krimirománu. Jižanští burani, kopa diamantů a staré sporťáky, které to ještě dokážou rozjet.
Pro piráty silnic

sci-fi

James Tiptree Jr.: Žena, kterou muži neviděli

Přel. Viktor JanišRichard Podaný, Argo, Praha, 2022, 504 s.

Teprve druhá do češtiny přeložená kniha Alice Sheldonové, výrazné autorky 20. století, která celý život psala pod mužským pseudonymem. Pečlivě poskládaná sbírka nabízí osmnáct převážně ponurých povídek, skeptických k osudu lidstva. O váznoucí komunikaci, o pochybnostech na vesmírných lodích, o nedůvěře v muže, ale taky o sexu nejen mezi lidmi.
Pro ženy, které nechtějí být muži

vztahy

Halldóra Thorodssen: Dvojité sklo

Přel. Martina Kašparová, Větrné mlýny, Brno, 2022, 100 s.

Osmdesátiletá žena pozoruje přes dvojité sklo svého okna okolní život, její osamělé a monotónní dny však naruší nečekaný vztah. Úvahy o lásce i o právu na lásku v jakémkoli věku doplňuje přemítání o budoucnosti islandské přírody. Intimní a melancholický text v sobě nenásilně spojuje téma stáří, lásky, ekologie i feminismu.
Pro zamilované seniory

 

komiks

Nicolas de CrécyVisa Transit 2 

Přel. Richard Podaný, Meander, Praha, 2022, 136 s. 

Dva dvacetiletí kluci, starý citroen a prázdninová jízda Balkánem. Ovšem už v roce 1986, kdy se ještě podobným stylem moc nejezdilo, zvláště ne na jih nebo východ Evropy. Ústřední příběh doplňují současné reflexe autora nad některými mladistvými nerozvážnostmi, vzpomínky na bizarní cestu do Lukašenkova Běloruska a také přízrak psychedelickéhop básníka Henri Michauxe v saku, kravatě a červené motocyklové helmě.
Pro batůžkáře a poety

Jeff LemireSweet Tooth. Mlsoun 3

Přel. Michael Talián, Crew, Praha, 2022, 403 s.

Postapokalyptická trilogie o dětských mutantech a muži, který je lovil, než je začal chránit, došla v českém vydání do finále. Pochmurné atmosféře, kde nelze věřit nikomu a kde všude číhá nebezpečí, dominuje kluk s parůžky a mlčenlivý rváč. Přední dílo jednoho z nejoceňovanějších komiksových tvůrců posledního desetiletí.
Pro paroháče

Lucie Lomová: Každý den je nový

Labyrint, Praha, 2022, 208 s.

Unikátní komiksový deník autorky: z bytu jí odcházejí a zase se sem vracejí dospělé děti, její matka podstupuje operaci zhoubného nádoru. A mezitím mnoho každodenních drobností o krmení ptáků, cvičení taiči, nakupování, vaření, rodinném stolování, o snech, přednáškách pro školní děti a samozřejmě o kreslení. S nadhledem, humorem, ale velmi osobně až intimně.
Pro ty, kdo mají padesátku na krku

 

non fiction / antropologie

Martin Rychlík: Dějiny lidí

Academia, Praha, 2022, 648 s.

Popis 73 jevů univerzálně rozšířených u všech známých lidských společností, i když jejich konkrétní realizace se u jednotlivých etnik výrazně liší. Například všude mají lidé jedinečná jména, ale jen málokde se při jeho výběru postupuje jako u Maorů: ti opakovali vhodná jména tak dlouho, než dítě kýchlo a zvolilo si tak to své.
Pro milovníky kulturní pestrosti

non fiction / lesnictví 

Václav Cílek (ed.): Český a moravský les

Dokořán, Praha, 2022, 464 s.

O vývoji lesa, jeho úloze v krajině a o jeho vítaných i nevítaných obyvatelích. Návody, jak zajistit odolnost lesa vůči klimatickým změnám, doplňuje popis základů lesnické práce. Vedle ryze odborných kapitol nechybějí ani texty oslavující estetickou krásu stromů. 
Pro houbaře a lesní víly

non fiction / náboženství

Jan FingerlandHebrejky

Nakladatelství Pražské příběhy, Praha, 2022, 312 s.

Krásné, cudné, chytré, ale zároveň průbojné, nekompromisní a občas chladnokrevné – žen je v bibli sice mnohem méně než mužů, o to víc pozornosti si ale žádají. Jejich role může být na první pohled malá až nepatrná, mívá ale nedozírné důsledky. V knize s podtitulem Biblické matky, démonky, královny i milenky je kulturní historie biblických žen podaná poutavě, vtipně a vynalézavě.
Pro ty, kdo propadli omylu, že už z bible nevyčtou nic nového

non fiction / sociologie 

Martin Pelc: Na football!

Nakladatelství Lidové noviny, Praha, 2022, 384 s.

Výmluvný podtitul Fotbalové diváctví a fanouškovská kultura v českých zemích do roku 1939 říká vše: kniha nabízí mnohovrstevnatý obraz nejen fotbalového obecenstva, ale i civilizačních proměn české společnosti první poloviny 20. století. I s přesahy k tomu, jak v moderním světě nedestruktivně „ventilovat“ naši divošskou přirozenost. 
Pro fanoušky pamětníky

non fiction / urbánní ekologie

Jan Albert Šturma: Planeta Praha

Jana Kostelecká – JAKOST, Praha, 2022, 336 s.

Ačkoli se Praha může jevit jako peklo na Zemi a místo bez života, opak je pravdou, jak dokládá tento Průvodce nečekaně pestrou přírodou města. Hlavní město Česka je biologický ráj, kde lze najít nejrůznější prostředí od prosluněných svahů a umělých „skal“ po extrémně zasolená stanoviště, v nichž prospívají rostliny a živočichové včetně takových, jací jsou v okolní zemědělské krajině nevídaní.
Pro ty, kdo si i v Praze rádi zadivočí 

non fiction / životní styl

Graham LawtonTahle kniha vám možná zachrání život

Přel. Ondřej Horník, N media,  Praha, 2022, 304 s.

Precizní a vtipné shrnutí soudobých vědeckých poznatků o věcech, které se týkají doslova každého, o našem zdraví, pohybu a stravování. Publikace s podtitulem Jak déle a lépe žít díky vědě je navíc v jistém smyslu i praktickou lekcí kritického myšlení. 
Pro mlsaly

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

J. Blunt,

No jasně, když to oddělování plev jde s prezidenstkými kandidáty, proč by to nešlo s knížkama, ne? Tohleto dělení na "zajímavé tituly, které si zaslouží pozornost čtenářů", tedy ty lepší a ty ostatní (asi obchodně nezajímavé) je diskriminace jako prase (anebo je to skrytá reklama, ke které se samozřejmě nepřiznáte). Evidentně je "promo" článek napsaný nejspíš už dávno podle knižních plánů nakladatelství a nějaký póvl, ktetý vyjde mimo plán tak prostě pro vás neexistuje, je to tak?

Puri,

Zajímavé, zbytek vydaných knížek si tedy pozornost nezaslouží a neměl by být snad ani vydán, co?
:D

admin,

Slovo relax jsme ve výběru odstranili.

Jitka J.,

Slovo relax ale nic jiného než odpočinkovou četbu evokovat nemůže... Nerozumím, proč by tou nadřazenou kategorií nemohla být prostě beletrie? Tím, že najdete jiné slovo, stejně nevyřešíte problém děl, která se žánrovým škatulkám vymykají. Těch je přitom dnes čím dál víc, takže žánrové zařazení beztak je/bude jen pomocné. A když odhlédnu od kategorie Relax, knihy jako Dvojité sklo nebo Odpusť mi nejsou romance a není nejmenší důvod, proč je řadit jinam než jiné romány.

Pavel Mandys,

Problém není zařazování "neodpočinkových" knih do rubriky Relax, ale její vnímání pouze jako odpočinkové. Snažíme se v ní recenzovat žánry krimi, sci-fi, fantasy, humoristický, historický román a romance a každý z nich může být takzvaně odpočinkový, ale také nemusí. Už jsme se v redakci několikrát pokusili rubriku přejmenovat (já osobně bych upřednostnil neutrální název žánry, ale ten už máme pro jiný oddíl), ale stále jsme nepřišli na lepší pojmenování. Má-li někdo nápad, uvítáme jej.

Jitka J.,

Celá kategorie Relax je divná, a to dlouhodobě. Přesto se v ní neustále objevují knihy, u nichž je to čím dál víc mimo mísu. Například norský román Odpusť mi nebo islandská novela Dvojité sklo. Ano, jsou to knihy o vztazích, ale v žádném případě odpočinkové, a už vůbec ne žádná červená knihovna, což tahle nálepka evokuje. Je taky "zajímavé", že když knihu o vztazích napíše spisovatel, v Relaxu se pravděpodobně neobjeví, ale od spisovatelek tam snad končí automaticky...

Jan Hovorný,

Teda, Maryse Condé a relax?

Petr Nagy,

Sbírka Víta Janoty má rozsah 56 stran.